5 iul. 2009

Ucigasii (din culpa) de la Banca Transilvania fug de raspundere


STINGEREA - (asculta aceasta melodie, gandeste-te la un inger de trei ani si jumatate si citeste textul de mai jos)
............................................................................................

Banca Transilvania incearca sa mute intreaga vinovatie pentru fetita care a murit, cu capul strivit sub un panou publicitar intr-o sucursala din Oradea, pe umerii mamei fetitei.
Intr-un comunicat remis Mediafax si preluat de presa romaneasca, oficialii bancii folosesc obsesiv formula "se juca nesupravegheata" facand astfel trimitere indirect la mama care - in timp ce efectua o operatiune bancara - a scapat din ochi copilul.

Acel panou - de fapt un fel de dulap sau raft cu pliante publicitare - a cazut peste fetita provocandu-i numeroase fracturi si traumatisme craniene.
Culmea e (oare?) ca un responsabil al ITM Oradea sugera inca de ieri ca e foarte relativ sa se vorbeasca de o vinovatie a bancii in ceea ce inseamna incalcarea normelor de securitate a muncii pentru angajati si clienti.

Respectivul sef de la ITM se face ca uita prevederile legale stricte din legislatia muncii care obliga orice firma sau institutie sa ia toate masurile posibile ca in incintele in care se afla angajati sau clientii sa nu existe nici un potential pericol la adresa sanatatii sau vietii persoanelor.
Este evident ca neancorarea acelui panou care a ucis fetita reprezinta o culpa majora care poate si trebuie a fi retinuta in sarcina directorului sucursalei Oradea, a directorului acelei agentii, a responsabililor de Protectia Muncii din Unitate si a celor cu sarcini pe aceeasi linie din conducerea centrala a bancii.

Ca dovada ca orice agent economic este obligat sa ia toate masurile posibile pt protejarea vietii clientilor sta insusi faptul ca legiuitorul prevede o pedeapsa de 1-5 ani pt un caz clasic (cum ar fi, de exemplu, un accident de circulatie) si o pedeapsa mai mare (2-7 ani) pt o fapta survenita ca urmare a "nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei
profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activitati".

Exagerand, e ca si cum un client ar tranti mai tare usa dintr-un restaurant, s-ar prabusi tavanul si ar muri sute de oameni, si responsabilii restaurantului sau cei de la ITM ar spune ca totul a fost OK la acea incinta si daca usa nu ar fi fost trantita nu s-ar fi intamplat nimic (!!!).

Atat cei de la ITM cat si procurorul care se va ocupa de caz trebuie sa realizeze faptul ca acel panou era un atentat perpetuu la sanatatea sau viata altor persoane. Neancorat de perete sau podea, neasigurat in nici un fel (cu centrul de greutate sus si sensibil la orice "deranj"), mastodontul putea cadea oricand peste alt copil sau alt adult la orice trepidatie (de la un tir care trecea pe strada) sau atingere mai rapida (la o alarma de incendiu sau la o incaierare).

Concluzia mea (amator in drept) este simpla si mi se pare a fi de buns simt: daca responsabilii din banca (bine platiti pt a-si indeplini obligatiile si nu pentru a ucide clientii) sesizau ca in acel sediu e ditamai pericolul gen "bomba cu efect intarziat", fetita era vie si astazi. Eu ii declar VINOVATI.

Si LASI, pentru ca prin comunicatul de ieri, incearca sa arunce intreaga vina pe umerii unei mame indoliate, "vinovata" ca le-a intrat in firma, sa-i ajute sa castige dobanzi si taxe din banii familiei ei.

Background:
1. In topul celor mai ciudate sentinte din America se afla si cea in urma careia un magazin de mobila a despagubit serios o femeie care fusese accidentata de un copil care se juca printre exponate. Ciudatenia din cazul respectiv este ca femeia fusese accidentata de... propriul copil, dar instanta a retinut faptul ca directorii magazinului ar fi trebuit sa ia toate masurile pt ca nici un copil sa nu fie nesupravegheat si sa nu poata face rau nimanui. (Detalii, aici)

2. Codul Penal
Art. 178. - Uciderea din culpa
Uciderea din culpa a unei persoane se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activitati, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.
..................................................................................

UPDATE 1: Imi vine sa arunc televizorul pe geam. Apare in stirea de la Realitatea tv o cucoana blonda (nu stiu daca e vopsea sau asa e ea), trecuta de prima tinerete dar a dracului de artificiala - cred ca e de la banca - care declara de parca ar fi vorba nu despre moartea unui copil ci despre evolutia dobanzii: "se catara pe acel panou pentru a dobandi niste flyere". Mi-a stat in gat acel A DOBANDI! Mai lipsea sa spuna daca LICIT sau ILICIT! :((
Probabil ca acea cucoana umbla la frigider pentru A DOBANDI mancare, pentru functia ei nu ia ci DOBANDESTE salariu, iar cand merge in concediu DOBANDESTE o gura de aer!!! :((

10 comentarii:

  1. Daca cei din conducerea centrala a bancii nu anunta repede cine sunt vinovatii din neglijenta carora si-a gasit sfarsitul acea copila nevinovata, ar trebui sa aratam ca romanii au simt civic si sa declansam o campanie tip "Anti Banca Transilvanie".
    Adica sa ne anulam conturile pe firma sau personale, sa nu le mai folosim cardurile si nici bancomatele, sa nu mai luam credite de la ei, sa nu mai facem depozite la ei.

    Mihai B.,
    de maine, un fost client BT

    p.s. - am si eu un copil de 4 ani si un pic; daca pustiul meu ar pati asa ceva intr-un spatiu comercial, nu stiu ce as fi in stare sa fac...

    RăspundețiȘtergere
  2. un blogger din piatra neamt, dar plecat dintre dealuri iti saluta blogul :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Se practica, in Romania, metoda aruncarii matei morte in oricare alta ograda, de foarte multa vreme. Evident ca cei de la banca nu vor fi vinovati. Ai idee cate persoane importante sunt legate de banca asta? Interesele vor face in asa fel incat, in timp, parintii fetitei sa se lase pagubasi, daca nu chiar sa iasa vinovati. Nu uita ca traim in Romania, aici este posibil orice.

    RăspundețiȘtergere
  4. FOST client Transilvania!!!!!!!!!!
    sunt complet inconstienti!!!!!
    Yanna

    RăspundețiȘtergere
  5. @ mihai b.
    e si asta un tip de reactie; dar exista atitudinea civica necesara la nivel de societate (sau chiar de comunitate restransa) pentru ca astfel de metoda sa depaseasca nivelul de exceptie?

    @ andiamironoiei
    salutam si noi cel plecat; ti-e dor de dealuri?

    @ Neamtu'
    idei am eu multe si despre persoane si despre interese. multe dar - recunosc! - vagi. dar o sa ma mai documentez.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ yanna
    deja mihai b. nu mai e singur...

    RăspundețiȘtergere
  7. mereu imi va vi dor de piatra neamt. chiar daca ajung acasa foarte rar, mereu ma intorc cu o deosebita placere

    RăspundețiȘtergere
  8. rusine sa le fie celor de la banca de felul in care incearca sa scape ei,mare pacat pt.ceea ce s-a intimplat si mare durere ramane in urma,nu sant cuvinte de spus,"Dumnezeu sa odihnesca sufletelul Laurei"...

    RăspundețiȘtergere
  9. in ultimul timp fara sa vreau vad tot mai des stiri despre copii care pleaca mult preadevreme, cazul copilei care a cazut de la etj 5, cazul fetitei care a cazut in put, copilul de la centrul medical unirea... si cazul fetitei de la banca
    nu-mi venea sa cred cand am auzit-o pe directoarea sucursalei respective cu formula "se juca nesupravegheata" si era jucausa... pai e copil, cum ar trebui sa fie?

    RăspundețiȘtergere
  10. @ marcela
    perfect de acord cu tine

    @ mace - mie femeia aia mi s-a parut un suflet de piatra, un robotzel prost setat

    RăspundețiȘtergere

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!