28 iul. 2009

Pentru cei care voteaza miercuri, in Basarabia, cu mintea si cu sufletul, nu cu spatele 'plecat: BUCURATI-VA PRIETENI!



Bucurati-va prieteni, de prieteni si de frati,
BUCURATI-VA DE-UN NUME CE VI-I DAT CA SA-L PURTATI!
Bucurati-va de-un cantec, de-un amurg cu flori de tei,
Bucurati-va, o viata, de lumina dragostei!...

E un cantec care mie - zanestean, nemtean, roman - imi spune multe. De cate ori il ascult, il si fredonez dar ma pune si pe ganduri.
Un cantec despre baiatul cu floare la palarie, despre fata zglobie, despre pruncul nazdravan, despre mosneagul care "tace-n toiag, alb ca troianul". Despre graba, imbatranire, ca "simpla de tot, scurta de tot, viata ne este..."
Nu sunt nici critic, nici analist, dar toate versurile (cantate initial de sotii Aldea Teodorovici si apoi, in aceasta prelucrare muzicala de formatia Catharsis) sunt o pledoarie pentru supravietuire si dragoste (dragoste de locuri si de oameni). Dragoste pentru suflet, fie el impietrit sau cald ("Suflet de lut - necunoscut -, suflet de paine"). Dragoste pentru trairi ("Voi ati stiut zborul inalt, dorul si plansul"). Dragoste pentru viata ce are la un capat intrebarea ("Cine sunt eu, cine esti tu, cine e dansul?") si la celalalt graba ("Eu ma grabesc, tu te grabesti, el se grabeste...") sau, mai curand o graba a dorintei de viata...

Am postat acest clip ca pe un dar pentru basarabenii care vor vota miercuri intelegand aceste versuri. Pana atunci, de dincoace de Prut ne tot strigam intrebarea din min. 1.50 din clip ("S-a implinit, nu s-a-mplinit visul cel mare?"). Sa dea Dumnezeu ca raspunsul sa fie cel - tot strigat - de la 3.04: Buuuucuuuuratiii-vaaaa!!!

Sunt convins ca ei, care voteaza peste Prut stiu ca nu e nici bucurie, nici zbor inalt, nici fata zglobie, nici prunc nazdravan cand NU TE POTI BUCURA DE NUMELE DAT SA-L PORTI. Si nici macar plansul nu e plans cu spatele 'plecat...

Basarabeni, bucurati-va si bucurati-ne!...

p.s. - in egala masura ofer acest clip si cuiva care nu e basarabean, care chiar daca are o meserie "de lut" o face cu "suflet de paine"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!