27 iul. 2009

Soarecele si pisica / autoritatile si presa in Basarabia


Organizaţia Presei din Sud-Estul Europei (SEEMO) este îngrijorată de evoluţiile recente în mass-media din Republica Moldova. Potrivit lor, reprezentanţii presei sunt frecvent împiedicaţi de către autorităţile moldovene să raporteze liber, îndeosebi în urma alegerilor parlamentare din luna aprilie a acestui an. Organizaţia respectivă a menţionat şi cazul portalului nostru de ştiri „UNIMEDIA”.
Conform informaţiilor primite de SEEMO, la data de 12 iulie 2009 doi jurnalişti, Ivan Melnic şi Vladimir Thorik de la ziarul Moldavskie Vedomosti din Moldova au fost împiedicaţi să participle la o şedinţă publică unde a participat şi prim-ministrul Zinaida Greceanâi, în Palatul Culturii din Donduşeni. Bodyguarzii prim-ministrului au solicitat poliţiştilor să-i alunge din locaţia respectivă.


Un alt caz reflectat de SEEMO, la 15 iulie 2009, în oraşul Sângerei, garda de corp a prim-ministrul Greceanâi a interzis accesul a trei jurnalişti la o întâlnire între Greceanâi şi oameni de afaceri din regiune. Ziariştii erau angajati a ziarele locale „Ecoul nostru” şi „Plai Sângerean”.

Totodată au menţionat şi despre jurnalistul român, Gabriel Apetri, de la agenţia de ştiri Agerpres, căruia la data de 13 iulie 2009, i s-a interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova, deşi Apetri avea viză valabilă, dar vameşii i-au cerut un certificat medical care de obicei nu se cere la intrarea în R. Moldova.

În informaţiile oferite de SEEMO, se menţionează şi cazul Portalului nostru de Ştiri „UNIMEDIA”, care a fost avertizat de interprinderea de stat MOLDDATA, în urma sesizărilor primite din partea Procuraturii Generală din Republica Moldova precum că, comentariile făcute de vizitatorii site-ului www.unimedia.md au fost un "apel la violenţă şi tulburări în masa, un apel la îndepărtarea şi schimbarea sistemului constituţional. "

"Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni este alarmant şi SEEMO speră ca oficialii din Republica Moldova vor respecta rolul important al mass-media independentă ", a spus secretarul general al SEEMO, Oliver Vujovic. "SEEMO invită autorităţile moldovene să investigheze aceste incidente şi să respecte dreptul la libera circulaţie a persoanelor şi a libertăţii de exprimare şi de raportare. Solicitând documentele medicale de la jurnalişti la frontieră, astfel a fost încălcată libertatea presei deoarece cetăţenii UE au nevoie doar de paşaport pentru a intra în Moldova ", a continuat Vujovic. "De aceea, SEEMO, îndeamnă încă o dată autorităţile din Republica Moldova să facă tot posibilul pentru a asigura libertatea mass-media şi libertatea de exprimare în Republica Moldova”, a mai spus oficialul. (sursa AGA - News)

3 comentarii:

  1. Am, asa... o senzatie de deja-vu, cel putin legata de versurile din imagine. Dar parca era ceva cu Congo, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e Congo, e Moldova ultimilor cel putin 2 ani!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ neamtu
    cu congo era ala din 2004, cand fu batalia base vs nastase

    @ busylancer333
    - ai dreptate; cineva spunea ca nu-i sperie siberia ca ei is invatati cu basarabia; is caliti...

    RăspundețiȘtergere

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!