27 iul. 2009

Mihai Ghimpu: Comuniştii simt că pierd alegerile!

Chişinău, 26 iul – Trimisul special al Agerpres, Gabriel Apetrii, transmite: Guvernarea comunistă simte că va pierde alegerile şi de aceea devine mai agresivă atât cu partidele de opoziţie, dar şi cu România, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova.

Susţinând independeţa Republicii Moldova, în ciuda acuzaţiilor lansate de regimul comunist condus, Mihai Ghimpu consideră că relaţiile dintre Republica Moldova şi România trebuie să fie ca între doi fraţi.


AGERPRES: Campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie este pe sfârşite. Care sunt impresiile generale despre această campanie şi cum se desfăşoară în comparaţie cu cea din 5 aprilie?

Mihai Ghimpu: Impresiile sunt că guvernarea comunistă simte că le fuge pământul de sub picioare, şi devine mai agresivă. Manipulează în continuare alegătorii prin intermediul televiziunii publice, a ajutoarelor umanitare. Fac presiuni asupra alegătorilor să nu vină la întâlnirile electorale. În alte cazuri aduc oameni cu ei pe care îi îmbată şi apoi îi trimit să facă scandal la manifesările noastre. În afara de aceasta, poliţia s-a implicat în politică şi avem cazuri în diferite localităţi. Spre exemplu, la Băcioi a avut loc o încălcare flagrantă a legii. Dorin Chirtoacă a fost reţinut fără temei juridic. La Orhei a fost dat foc la sediul partidului iar maşina preşedintelui, Sergiu Miron, a fost murdărită cu vopsea. A doua zi am avut eu înâlnire cu alegătorii şi au aruncat scoabe în faţa maşinii. Aşadar, departe să vorbim de alegeri libere şi corecte. Comuniştii vor să se meţină cu orice preţ la putere. Oricum, lucrurile merg bine, cetăţenii vor să ştie adevărul şi au devenit mai activi iar asta ne bucură. Credem – este puţin spus credem, că la 29 iulie, Republica Moldova va scăpa de guvernarea comunistă.


AGERPRES: Care sunt priorităţile Partidului Liberal după alegerile din 29 iulie?

Mihai Ghimpu: Să vedem care partide trec pragul electoral. Avem diferite sondaje dar şi aici este manipulare. Eu cred în sondajul Institutul Democratic Internaţional American care nu se dă publicităţii ci se dă doar partidelor. Acest sondaj demonstrează că în Parlament vor accede Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat, Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Democrat. Trebuie să ne gândim cum construim o putere democratică, un guvern democratic, şi cum vom demola ceea ce a fost construit în aceşti 8 ani pentru putere, pentru că PCRM nu a guvernat pentru oameni ci pentru ei. Avem foarte mult de lucru iar prima acţiune va fi, după alegerea executivului şi a preşedintelui, să luăm în mâini bugetul şi să vedem ce a rămas. Bănuiesc că banii sunt deja cheltuiţi sau repartizaţi pe ascuns la primarii lor, în raioanele în care conduc ei. Problema cheie este să oprim cheltuielile fără suport financiar.


AGERPRES: Dacă în urma acestor alegeri, comuniştii obţin din nou majoritatea în Parlament, iar de Partidul Liberal depinde alegerea preşedintelui, cum veţi proceda? Veţi alege un preşedinte comunist, sau veţi opta pentru noi alegeri, care să se desfăşoare în 2010?

Mihai Ghimpu: Niciodată cu comuniştii! Niciodată! Dar vreau să spun că PCRM nu va ieşi învingător la alegerile acestea. Alegerile vor fi câştigate de noi iar comuniştii vor trece în opoziţie. În caz de ar ieşi tot comuniştii este exclus să colaborăm cu ei. Republica Moldova poate evolua doar cu guvernare democrată. Guvernarea comunistă este sfârşitul nostru.


AGERPRES: Relaţiile dintre Republica Moldova şi România s-au agravat şi mai mult după alegerile din 5 aprilie. Care este motivul în opinia dumneavoastră şi ce va întreprinde Partidul Liberal pentru restabilirea acestora?

Mihai Ghimpu: Voronin şi echipa sa au înţeles că pot – accentuez pot – să câştige alegerile doar atacând România. Nu pot să lupte cu noi pe terenul social-economic pentru că pierd. Cetăţenii sunt şi mai săraci ca până în 2001. S-au gândit cum să câştige alegerile. Mircea Snegur şi Petru Lucinschi (foşti preşedinţi ai Republicii Moldova – n.r.) au fost mai subtili, erau împotriva limbii şi a identităţii româneşti. Însă Voronin s-a gândit că trebuie atacată România – că ea este duşmanul şi opoziţia vrea unirea. Politica lor este mincinoasă. Lumea spune deja că Voronin este departe să înţeleagă că noi suntem români, limba noastră este româna, şi suntem două state româneşti. Istoria a fost crudă cu noi dar asta nu înseamnă că trebuie să închidem ochii la ceea ce a fost. Este o politică greşită iar Voronin se va convinge după alegeri. Este un procent de vorbitori de limbă rusă care doreşte unirea.

AGERPRES: Cum vedeţi relaţiile de mai departe dintre Republica Moldova şi Rusia?

Mihai Ghimpu: Vom face tot ceea ce trebuie să facem. Trebuie să existe relaţii ca între două state. Dar nu e vorba de relaţii ca între două state cum ar fi cu Polonia, Belarus, Ucraina, etc, Ci relaţii cu un stat din care, cândva, ai făcut parte. Relaţii ca între doi fraţi pentru că sângele apă nu se face. Mai mult, România ne poate ajuta în integrarea în Uniunea Europeană. De ce trebuie să traducem tot mecanismul de integrare când îl avem deja în româneşte? Eu nu refuz nici în limba rusă, dar Rusia nu este membră a Uniunii Europene. Cunoaştem că România depune eforturi pentru a ne integra cu ţările balcanice ceea ce este un plus pentru noi.


AGERPRES: Care este poziţia Partidului Liberal în privinţa reglementării conflictului transnistrean şi ce părere aveţi despre acţiunile întreprinse de actuala conducere a Republicii Moldova în această direcţie?

Mihai Ghimpu: Actuala conducere nu a făcut nimic ci doar jocul Federaţiei Ruse. Primii patru ani l-a atacat pe Smirnov pentru a nu se întâlni cu Voronin. Rusia aşteaptă o situaţie favorabilă ca să rezolve situaţia cum a rezolvat problema Georgiei. A recunoscut problema Abhaziei şi Osetiei de Sud iar jocul de acum demonstrează că aşteaptă pentru a recunoaşte independenţa Transnistriei sau pentru a federaliza Republica Moldova. Federalizarea Republicii Moldova este acelaşi lucru. Credem că problema Transnistriei nu a fost soluţionată tot de cei care ne conduc. Ei sunt oameni crescuţi de Moscova. Partidul Liberal vede schimbarea formatului, în soluţionarea acestui conflict. Nu e un conflict între noi şi Smirnov. Politica o face Rusia. De la bun început, când a fost propus formatul ca să fie şi UE şi USA membri cu drepturi depline, Voronin a respins şi a lăsat format 5 plus 2. Noi vrem ca UE şi SUA să aibă drepturi depline şi să soluţionăm acest conflict. În formatul 5 plus 2, noi suntem unul, şi 4 împotriva noastră. Este clar că Voronin înţelege şi face jocul Federaţiei Ruse. Dacă schimbăm situaţia economică în Moldova, cetăţenii vor trăi mai bine, se va merge în Uniunea Europeană, iar cetăţenii nu se vor uita nici la Smirnov, nici la Putin şi nici la Medvedev. Astfel se va rupe acest zid pus fără să dorească nimeni de pe cele două maluri ale Nistrului.


AGERPRES: Evenimentele de la 7 aprilie din Chişinău au bulversat opinia publică din Moldova, dar şi cea internaţională, existând mai multe opinii despre organizarea acestora. Care este opinia dumneavoastră în acest sens? Cunoaşteţi ceva despre implicarea României în organizarea acelor proteste, aşa cum a vehiculat în repetate rânduri conducerea de la Chişinău?

Mihai Ghimpu: Eu pot să spun cu fermitate că organizarea, sau mai bine zis folosirea protestelor paşnice în interesele guvernării comuniste o putem demonstra. Dacă tinerii, sau partidele de opoziţie aveau un plan de lovitură de stat, sau România, o faceau din prima zi. Acţiunile se fac prin surprindere. Tot ceea ce a avut loc demonstrează însă că scenariul este al lor, a puterii. Noi nu aveam nici un interes pentru că ştiam că nu vom vota pentru preşedintele Republicii Moldova. Asta însemna alegeri anticipate. Care partid politic ar merge în stradă pentru a distruge, ca apoi să vină la aniticipate? Era însă convenabil lor, comuniştilor şi au organizat tot pentru a ne şantaja. Nu votaţi preşedintele, vom arăta oamenilor ce guvernare va fi după 6 aprilie. Noi suntem curaţi. Avem cadre video unde se vede clar cine sunt cei care au devastat clădirile. Sunt oameni aduşi de ei din puşcării de dincolo de Nistru. Copiilor care erau în piaţă li se vede clar faţa liniştită. Din cei reţinuţi nu este niciunul dintre cei care figurează în filmele noatre şi ale lor. De ce pe copiii vinovaţi i-au luat din clasă iar cei adevăraţi nu sunt reţinuţi? E clar că sunt oameiii lor. Cine a dat ordin să fie arborat steagul Rom si UE dacă nu Ţurcanu. E clar că au făcut acest lucru ca să acuze România de implicare. Chiar şi aşa, să arborezi un steag nu înseamnă lovitură de stat. Orice cetăţean e liber să poarte drapelul oricărui stat. Loviturile de stat se dau de către cei care deţin arma. Adică Armata sau Poliţia. Cum un partid sau un grup de tineri să dea lovitură de stat cu mâinile în buzunar? Stupid, naiv şi copilăreşte. Asta demonstrează că PCRM şi-a dat seama că nu mai are susţinerea alegătorilor şi încearcă tot felul de metode. Dar asta nu îi va ajuta deloc! AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!