10 iul. 2009

S.O.S. ACVILA!!!


* Autoritatile statutului se fac ca ploua, desi este vorba de incalcarea grosolana a legislatiei interne si internationale...


Singura pereche de acvile aurii din Cheile Turzii, specie protejată la nivel european, a fost alungată din habitatul său de o serie de exerciţii militare aeriene româno-americane.

În perioada 21-30 aprilie, la Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii, s-a desfăşurat exerciţiul bilateral româno-american “Strike Lance 2009″, la care au participat 12 aeronave F-15 ale Forţelor aeriene americane din Europa şi şase aeronave MiG 21LanceR de la Baza 71 Aeriană. Zborurile de antrenament au avut un impact nefericit asupra Rezervaţiei Naturale Cheile Turzii, susţin cercetătorii care monitorizează aria protejată.

“Am observat că un avion de vânătoare se apropie de intrarea din aval a Cheilor şi intră printre pereţii de stâncă, altitudinal mai jos de cuibul locuit de acvilă”, povesteşte biologul Peter Lengyel, martor ocular al momentului în care un MiG a trecut printre stâncile din Cheile Turzii. (Sursa: Realitatea TV)

Patru martori oculari şi angajaţii Salvamontului au văzut avionul de vânătoare în timp ce zbura prin aria protejată, dar baza aeriană de la Câmpia Turzii neagă în continuare incidentul.

În perioada 21-30 aprilie, la baza militară a avut loc exerciţiul bilateral româno-american „Strike Lance 2009”.
În cadrul acestuia, militarii români au făcut schimb de avioane cu cei americani, piloţii americani luând manşa MiG-urilor.

Potrivit colonelului Marian Dobre, purtătorul de cuvânt al bazei aeriene, militarii americani nu au pilotat în permanenţă MiG-urile, însă deseori făceau schimb de experienţă. Acest detaliu poate explică declaraţia salvamontistului Radu Oprea.

„Probabil erau piloţi americani cei care au intrat în Chei, deoarece piloţii români ştiu că nu e voie”, a spus acesta.

În contextul în care reprezentanţii bazei aeriene neagă chiar şi efectuarea zborului printre stânci, naţionalitatea pilotului aflat la manşa MiG-ului este practic imposibil de aflat.

Totuşi, comandantul Escadrilei 494 din cadrul Forţelor Aeriene Americane din Europa (USAFE), ce s-a antrenat la Câmpia Turzii, lt.-col. Bunnell, a menţionat pe site-ul oficial al subunităţii că, pe lângă vremea bună, piloţii americani au avut parte în România şi de mult mai puţine restricţii de zbor ca în altă parte.

În acest context, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, custodele rezervaţiei, nu va lua nicio măsură. „Am vorbit cu cei de la bază, ieri, după articolul dumneavoastră şi au infirmat aceste lucruri, astfel noi nu putem face nimic”, a spus Kiss Arpad, reprezentatul CJ Cluj care se ocupă de zona protejată. (Adevarul / Cluj)



Un comentariu:

  1. felicitari pentru ca ai reamintit cititorilor despre cazul acvilelor aurii relatat de media centrala si locala in urma cu ceva vreme...
    mai ales ca aceasta pasare a jucat un rol asa de important in heraldica romaneasca...
    ce trist ca dupa ce s-a facut totul pentru a fi alungata de pe drapelul national, nici macar in rezervatiile naturale nu isi mai gaseste locul...:-(

    RăspundețiȘtergere

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!