13 iul. 2009

Tonomatul Ciutacu - 10 raspunsuri



* Victor Ciutacu il vede,
din toamna, tot pe
Traian Basescu presedinte

* cariera jurnalistica are ca reper minus incercarea de concediere de la "Adevarul" si reper plus premiul "Tanarul jurnalist al anului"





Evident ca nu-s sanatos la cap asa ca azi dimineata, la 5,41, ii trimiteam un mail celebrului tonomat Victor Ciutacu, propunandu-i un interviu pentru acest blog (ba i-am si zis ca prefer pe mess nu pe mail, ca e mai viu)
La ceva timp dupa pranz deschid mail-ul si - hop! - surpriza! . Mail de la Victor in care zice ok si da adresa lui de ym. Mailul de la el venise pe la 11,50. Vad mailul (era vreo 14,30), incropesc niste intrebari, deschid messul, bag adresa Ciutacului si vad ca da accept. Salutari, bla-ba-uri si intru in subiect; intrebandu-l "cand?"; zice "oricand"; zic de 10 intrebari - raspunde "baga!"
______________________________________________

1. "Tonomat pe mosia mogulului...". Cum suna eticheta asta chiar pentru cel vizat? Cum a suportat-o de la aparitie si pana acum?
victor gabriel ciutacu: Extrem de tocita, asteptam si eu ceva nou, dar l-au parasit resursele de inspiratie. La inceput a fost greu. Ulterior, am acceptat-o cu detasare si mi-am facut brand din ea.

2. Cum au reactionat familia, prietenii, rudele, cunostintele, colegii? Glumite proaste pe tema asta au fost? Te-ai simtit vreodata izolat in public, la modul "asta e ala care se leaga de Basescu"?
victor gabriel ciutacu: Initial au fost consternati si furiosi. Evident ca i-a afectat. Nu-i usor sa-ti vezi fiul/sotul/tatal terfelit in prime time de seful statului. Da' s-au obisnuit cu timpul, nu se mai streseaza.
Izolat, niciodata! Apropiatii mei sunt oameni rationali, restul nu ma intereseaza.

3. De ce in trustul Intact sunt tot mai dese frictiunile interne? Intre tine si unii de la Antene, intre oameni care scriu la acelasi ziar (JN), intre moderatori si unii directori?
victor gabriel ciutacu: Nu-s mai dese decat in alte trusturi, ci doar mai transparente. Se pare ca, in ciuda tuturor banuielilor si acuzatiilor, lucram in cel mai democratic trust

4. Cand ai vorbit ultima oara cu Dan Voiculescu? Despre ce?
victor gabriel ciutacu: Am vorbit de vreo 5 ori in viata. Niciodata ceva spectaculos. Chestii de rutina sau comentarii asupra fenomenului public. Cam acum o luna. Despre lipsa oricarei masuri guvernamentale anticriza. Regret ca dezamagesc asteptarile, nu fac parte dintre intimii lui.

5. Cand ai vorbit ultima oara cu SOV? Subiectul / subiectele?
victor gabriel ciutacu: Joia trecuta: reducerile bugetare de la Cotidianul si procesul pe care i l-a intentat lui Basescu.

6. Un jurnalist cu care ai vrea sa lucrezi? (jurnalist nu moderator sau prestator la emisiuni de divertisment sau de alta natura non jurnalistica).
victor gabriel ciutacu: Oana Dobre.

7. Cand a plans ultima oara Victor Ciutacu? De ce?
victor gabriel ciutacu: Sa crap daca mai stiu. Cred ca mi-au cam secat lacrimile.

8. Procentual cate sanse da jurnalistul si analistul Ciutacu lui Traian Basescu pentru pastrarea functiei de presedinte? Pe care din cei anuntati pana acum ca doritori de Cotroceni nu i-ai vota nici cu pistolul la tampla?
victor gabriel ciutacu: 60%. Pe Basescu.

9. Cel mai dificil moment ca jurnalist?
victor gabriel ciutacu: Incercarea de concediere fara nici o justificare de la Adevarul.

10. Dar cel mai fericit?
victor gabriel ciutacu: Primirea premiului Tanarul jurnalist al anului.

update: doua au fost - in opinia mea - momentele cheie ale interviului: raspunsurile la intrebarile 7 si 8
- la intrebarea 7, raspunsul tonomatului pare de piatra; "sa crap". e foarte ferm, dubios de ferm as zice ca un carcotas ce sunt; apoi vine un fel de cheie - "cred ca mi-au cam secat lacrimile". acel "cam" nu reuseste sa indulceasca total ideea de lacrimi secate. de plans.
la finele interviului am incercat sa revin cu intrebarea; tonomatul a fost ferm precizand ca raspunsul ramane acelasi...
- intrebarea 8; a survenit dupa precedenta care fusese personala si afectiva; fandarea precedenta (cu atat mai de inteles cu cat era generata de o intrebare pe zona personala) obliga, automat, la un raspuns cat mai sincer; si sunt convins ca victor ciutacu a fost al naibii de sincer cand a spus, in fond, ca nu l-ar vota, never, pe basescu, dar e constient ca actualul presedinte are prima sansa sa (re)castige cotrocenii. iar daca in procentul avansat de el este vreo balansare - a gresi e omeneste! - eu pun pariu ca nu a fost in plus... oricum, BILA ALBA PENTRU SINCERITATE!

10 comentarii:

  1. vincule, interviul asta cu tonomatu' e pe bune sau la fel ca scrisorile de la obama; ca ne cam bagi in ceata , frate...

    mihai

    RăspundețiȘtergere
  2. @ mihai

    scrisorile de la omaba sunt un pretext de editorial; de analiza...
    un interviu - cu ciutacu sau cu altcineva - e informatie; e orice altceva numai sf nu;
    dar daca nu ai incredere poti sa-l intrebi pe victor ciutacu

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru anonim: interviul e pe bune! confirm pt.ca eram in redactie si chiar am discutat subiectul :)

    RăspundețiȘtergere
  4. pe blogul lui paul sava este analizat raspunsul la intrebarea 2:

    Observaţii succinte legate de tentativele de manipulare
    -elemente de autovictimizare în faţa unei autorităţi politice conflictogene
    -crearea impresiei că politicienii chiar desfăşoară atacuri personale la adresa unor jurnalişti incomozi, lucru dacă s-ar întâmpla ar fi total nedemocratic
    -jurnaliştii sunt proprietarii unor sensibilităţi comune.

    RăspundețiȘtergere
  5. Din punctul meu de vedere ar fi interesant un al doilea interviu care sa contina niste intrebari mai profunde sau mai inedite. Multi dintre noi am ramane mirati daca l-am auzi pe sobrul si seriosul Victor Ciutacu spunand un banc amuzant, nu?!

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Helen_M
    eu atat m-am priceput si intrebarile le-am pus in fuga, recunosc; cum de asemenea, recunosc, nu vad legatura intre "intrebari mai profunde" si bancuri... cu toate ca stiu o ceva bancuri care fac cat tre tratate de filosofie...
    si cine ti-a zis ca tonomatul e doar sobru? e mai uman decat crezi...

    RăspundețiȘtergere
  7. ciuitomatu e distrus. Un lingau si-un pupincurist de cea mai joasa speta.

    RăspundețiȘtergere
  8. am o idee, tu sa zici daca e buna sau rea:
    - ce ar fi daca pe blogul tau ai publica, cu oarece periodicitate, interviuri cu persoane / personalitati / personaje la care tu ai acces mai usor?
    - de fapt, si a doua idee: nu ai putea sa realizezi periodic astfel de interviuri cu victor ciutacu - sa fie ca un fel de invitat permanent pe blogul tau?

    RăspundețiȘtergere
  9. @ anonim "ciuitomatu e distrus"
    1. ai tot dreptul la opinie dar cred ca esti cam ultras; daca un om nu-ti place nu e musai sa fie criminal si sa-i lipesti toate epitetele cu iz negativ
    2. oricum e evident ca va separa multe; inclusiv faptul ca el e un tonomat cu nume (si prenume) iar tu unul anonim (sa nu zici ca nu puteai posta altfel; puteai sub comentariu sa scrii numele)

    RăspundețiȘtergere
  10. @ anonim cu idei
    1. e o varianta interesanta; cred ca se poate
    2. si asta e interesanta; eu vreau; tre sa vad daca vrea si el...

    RăspundețiȘtergere

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!