24 iul. 2009

SEFII ISU CONSTANTA JUDECATI PENTRU TRUCAREA UNUI CONCURS

* fostul si actualul sef ISU "Dobrogea" sunt acuzati ca la un concurs din 2007, au "sustinut" 205 candidati la angajare, din care "192 candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal" * "Falsificarea lucrărilor a constat în întocmirea în numele candidaţilor favorizaţi, de către membrii comisiei, a foilor de concurs ce au fost notate cu note foarte mari (171 de note de 10)" * 44 părţi vătămate, din care 37 s-au constituit părţi civile cu suma totală de 1.276.500 RON * initial au foat 10 arestati preventiv, acum fiind trimis in judecata in stare de arest dosr generalul Trandafir

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

- gen. mr. (r) TRANDAFIR PETRE (în stare de arest preventiv), fost inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.) „Dobrogea”, col. (r) COMAN NECULAI, fost prim-adjunct al inspectorului şef al I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
- instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, toate în formă continuată;

- col. COSTACHE VIOREL, inspector şef al I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
- instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, toate în formă continuată;

- col. NICULAE ANDREI GABRIEL, din cadrul I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de:
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, complicitate la fals intelectual şi complicitate la uz de fals,

- mr. ALEXANDRESCU GABRIEL, din cadrul I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată;
- fals intelectual,în formă continuată;
- uz de fals, în formă continuată;
- complicitate la fals intelectual, în formă continuată;
- două infracţiuni de uz de fals, ambele în forma complicităţii şi în formă continuată;

- lt. col. DATCU COSTEL, cpt. BUGNAR MARIUS SORIN, lt. col. CREŢU SORIN MARIUS, mr. DEOŞLEA LIVIU, cpt. NICULAE FLORIN, lt. BUGNAR ADRIAN MIHAI, col. (r) ALECU VIOREL, col. (r) GAICU DĂNUŢ MIHAIL, mr. DUMITRESCU LAURENŢIU-GEORGE, cpt. CIOROIU NICUŞOR-CIPRIAN, lt. ŢÎNCĂ DUMITRU, plt. adj. TĂNASE MIHAI, toţi din cadrul I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de:
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
- fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, toate în formă continuată;

- contraamiral (r) RUSMĂNICĂ MIRCEA, fost Comandant al Flotei Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- instigare la fals intelectual;
- instigare la uz de fals;
- instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

- col. (r) ROMANESCU EUGEN, fost ofiţer în cadrul Statului Major al Forţelor Terestre Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- instigare la fals intelectual, în formă continuată;
- instigare la uz de fals, în formă continuată şi
- instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii august 2007, la nivelul I.S.U. Dobrogea, judeţul Constanţa, s-a organizat concursul pentru ocuparea unui număr de peste 400 de posturi de subofiţer.
În zilele premergătoare susţinerii probei scrise (desfăşurat la data de 15 august 2007), inculpatul Trandafir Petre, inspectorul şef al I.S.U. Dobrogea, împreună cu subordonaţii săi, inculpaţii Coman Neculai (preşedintele comisie de examinare), Niculae Andrei Gabriel, Alexandrescu Gabriel şi Costache Viorel, au constituit o asociere infracţională care a avut drept scop „susţinerea” unui număr de 205 candidaţi, ale căror foi de concurs au fost întocmite în fals de către membrii comisiei de corectare a lucrărilor, activitate infracţională în urma căreia un număr de 192 candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal.
La acest grup infracţional au aderat ulterior şi inculpaţii: Datcu Costel, Bugnar Marius Sorin, Bugnar Adrian Mihai, Niculae Florin, Creţu Sorin Marius, Deoşlea Liviu, Alecu Viorel, Gaicu Dănuţ Mihail, Dumitrescu Laurenţiu George, Cioroiu Nicuşor Cirpian, Ţîncă Dumitru şi Tănase Mihai, care, în calitate de membri ai comisiei de corectare a lucrărilor scrise, au fost de acord să falsifice cele 205 lucrări. Falsificarea lucrărilor a constat în întocmirea în numele candidaţilor favorizaţi, de către membrii comisiei, a foilor de concurs ce au fost notate cu note foarte mari (171 de note de 10).
De asemenea, inculpaţii contraamiral ( r) Rusmănică Mircea, fost comandant al Flotei Militare Constanţa şi colonel ( r) Romanescu Eugen, fost ofiţer din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre Bucureşti, prin intermediul inculpatului Trandafir Petre, au exercitat influenţe şi presiuni asupra membrilor comisiei de corectare în vederea susţinerii a şase candidaţi, cu consecinţa declarării ca admişi a candidaţilor respectivi.
În cauză au fost identificate un număr de 44 părţi vătămate, din care 37 s-au constituit părţi civile cu suma totală de 1.276.500 RON. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurător.
Deşi părţile vătămate şi civile au obţinut la acel examen nota minimă de admitere (peste 7), aceştia au fost declaraţi respinşi deoarece posturile lor au fost ocupate de candidaţii favorizaţi de inculpaţi.
Faţă de cei 205 candidaţi admişi prin fals şi faţă de alte persoane s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-o cauză separată. Cei 192 candidaţi declaraţi admişi prin fals au calitatea de cadre militare active (subofiţeri) la I.S.U. Dobrogea, procurorii solicitând instanţei de judecată anularea documentelor de încadrare.
Pe parcursul cercetărilor, în acest dosar au fost arestate 10 persoane (inculpaţii Trandafir Petre, Coman Neculai, Nicula Andrei Gabriel, Alexandrescu Gabriel, Datcu Costel, Bugnar Marius Sorin, Creţu Sorin Marius, Deoşlea Liviu,Niculae Florin, Bugnar Adrian Mihai), în prezent inculpatul Trandadfir Petre fiind trimis în judecată în stare de arest preventiv.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

(sursa: comunicat DNA -
20 iulie 2009)

2 comentarii:

  1. vinca, ai impresia ca prin Neamt nu sunt destule posturi care sunt ocuoate tot prin aranjamente? la aia la constanta o fi bubuit cazul ori ca aia au facut-o prea de oaie (205 posturi) ori ca stateau cuiva in gat... dar luate la bani marunti, s-ar descoperi in multe institutii, aceeasi smecherie...

    victor

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu vreun an de zile in urma se auzise ceva despre o chestie similara la Jandarmi, la Neamt. Mai stie cineva finalul?

    Mirela

    RăspundețiȘtergere

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!