3 mar. 2013

Onoarea lui Corneliu Dan Borcia măsurată cu carnetul de partid

Aud ca a picat la vot in Consiliul Local Piatra Neamt propunerea de a i se decerna actorului Corneliu Dan Borcia titlul de cetatean de onoare al municipiului. Ar fi votat PENTRU doar 14 dar erau necesare două treimi adica au lipsit câteva pentru ca propunerea să fie validă.
Despre ce inseamnă "cetățean de onoare" ar fi multe de spus. La fel și despre pomelnicul cu vii care se bucură de acest titlu onorific acum...
Nu mi-am baut niciodata cafeaua cu CDB ba probabil unii își aduc aminte că la finele mandatului de director TT nu l-am tratat cu mănuși (să fie clar, un articol de al meu viza nu omul sau actorul ci managerul).

Bun! Dar (sau poate tocmai de aceea) cred că rezultatul votului din CL este o mare porcărie. Nu o să povestesc eu aici cum și-a julit coatele sau genunchii pe scândura TT, zeci de ani, actorul CDB. E major, vaccinat, își poate pleda singur cauza (dar cred că e destul de demn să nu facă asta).
Pe mine mă șochează altceva - votul politic dus la extrem. Înteleg că se votează nu cu creierul sau conștiința ci cu carnetul de partid când e vorba de numit in AGA, CA-uri și alte sinecuri "preacinstiții noștri în locul bandiților lor", abordările diverse politic față de buget sau cheltuirea banului public și alte subiecte din astea. Dar să pui carnetul de partid în locul capului și sufletului și când votezi un calificativ referitor la o persoană mi se pare superaberant.
L-am văzut pe CDB în câteva piese, nu în toate pe care le-a jucat. Nu mă dau priceput dar mi s-a părut că o face și cu har și cu profesionalism. Sunt convins că dacă onor consilierii locali care prin votul lor l-au scuipat acum pe CDB ar fi mers și ei la teatru votul lor - indiferent că era DA sau NU - nu ar mai fi fost pe bază de disciplină penală de partid ci pe bază de decizie personală gândită și asumată.
O să mă opresc aici cu părerile mele, nu înainte de a spune că precum în povestea cu Moș Ion Roată, scuipatul dat de consilieri pe obrazul actorului CDB e șters de public, de cei ce iubesc teatrul și cultura. Însă rămâne flegma din creierul unor consilieri!

Nota Bene - Ideea de a așterne cele câteva rânduri de mai sus mi-a venit după ce am citit pe site-ul ziarului Ceahlăul diverse comentarii pro sau contra respectivului vot. Voi reda mai jos două (parțial cenzurate) și firește că e vorba de păreri cu care și eu sunt de acord:

Adrian: "Ce păcat ! Un actor asa de bun, și mai ales un profesor de marca, sa nu fie recunoscut ca CETĂȚEAN DE ONOARE al Municipiului Piatra Neamț, e o rușine pentru toți consilieri care nu l-au votat, dacă aceștia se pot numi…”consilieri” !Domnule Profesor, un închin din partea mea, pentru mine sunteți un CETĂȚEAN AL TEATRULUI ROMANESC !"


Ion: "
Politica e o curva! Mare curva!
Omul CD Borcia nu mi-e simpatic dar in fata actorului si sefului de trupa (a fost si director TT) trebuie sa ne scoatem palaria.
Pai daca nu primeste unul ca CDB acest simbolic onor, de acum incolo pe cine facem cetateni de onoare ai municipiului sau ai judetului? Ii facem pe bisnitarii de la Petrodava? Pe coloneii care dorm in birourile IPJ? Pe inginerii sefi de ferma de la XXX? Pe cumatrii lui YYY sau pe croitoresele lui ZZZ?
Votul din CL arata si ce consilieri ajung pe liste (nu prea au mers pe la teatru…) si ce ordine imbecile le dau partidele.
Iar finalul acestui vot, in loc sa onoreze activitatea unui chip important din oras i-a dat o palma si un scuipat. Rusine sa le fie celor care au votat cu adeziunea de partid si nu cu creierul, cu sufletul si cu constiinta curata!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!