25 iun. 2010

Senzational: De ce ma bucura eliberarea lui Dan Diaconescu?

S-ar putea ca acest text sa-i deranjeze pe unii care citesc doar titlul sau care au o idee predefinita despre caz. Dar apropo de caz, dintru inceput precizez ca nu cred nici in nevinovatia lui cum nu cred nici in vinovatie. Asta urmeaza sa stabileasca instanta, ca de aia avem judecatori.
Ma bucura insa eliberarea lui Diaconescu (care, din punctul meu de vedere a dus ideea de presa tv in cel mai joc punct al ei) nu din cauza persoanei in cauza, nu din cauza ca l-as fi judecat in mintea mea si i-as fi dat NUP ci pentru ca am impresia ca arestul preventiv a devenit o procedura de exces de zel.
Nu sunt profesionist al dreptului dar, din cate stiu eu, arestul preventiv este o masura exceptionala, de o gravitate extrema, care se ia fie cand lasarea inculpatului in libertate reprezinta un atentat la viata celor din jur sau cand acesta ar putea influenta sau teroriza martorii sau ar putea sabota ancheta.
Or, in cazul Diaconescu, din start arestarea lui nu cred sa fi avut vreo motivatie concreta ci a reusit doar - la fel ca in cazul Becali - sa-l transforme pe "Dan Diaconescu in direct" intr-o victima, intr-un soi de erou umflat cu pompa.

- SABOTAREA ANCHETEI. Din start, orice inculpat incearca sa se apere. Nu are nici un interes sa ajute principalul lui dusman care este procurorul (avocatul acuzarii cum i se mai spune). Dincolo insa de faptul ca procurorul acuza si Diaconescu trebuie sa se apere, cum ar putea sabota el ancheta? Sa fure din fisetul rca sa procurorului probe? Ha ha...
- INFLUENTAREA SAU TERORIZAREA MARTORILOR. Practica dovedeste ca astfel de intamplari de produc binemerci chiar si cu inculpatul dupa gratii. A se vedea cazurile in care interlopii sau mafiotii sunt la mititica si locotenentii lor arunca in aer casele sau masinile celor care nu trebuie sa mai vorbeasca. Asta in cazuri rare, dar destul de des aceeasi locotenenti (sau rudele inculpatilor) incearca sa cumpere, sa santajeze sau sa ameninte martorii.
- PERICOL PUBLIC. La cele 50 de kile pe care le are moderatorul e greu de crezut ca el personal ar fi in stare sa se apuce de lupte de strada.
- CIRC LA TELEVIZOR (pentru unii procurori si asta reprezinta un atentat la ancheta - de fapt, daca am inteles eu bine, eliberatul Diaconescu are interdictia de a vorbi la tv despre cazul lui) - ceea ce s-a intamplat la OTV in orele in care Diaconescu a fost arestat a fost cea mai buna dovada ca arestarea lui nu a avut nicio eficienta nici din acest punct de vedere.
Diaconescu a fost dupa gratii dar la OTV a fost un adevarat pelerinaj de angajati, amici, prieteni, avocati, oameni normali, descreierati care au intors subiectul pe toate partile, au facut din tantar armasar ba - dupa cum se plangea procurorul - au si proferat insulte la adresa anchetatorilor. Asa e, cei din platou l-au facut cu ou si cu otet pe procuror dar daca acesta s-a asteptat la altceva inseamna ca nu are habar decat de subiectul "pune catusele" si nu are nicio idee despre fenomenul "otevizare".

Concluzia: vajnicul procuror a reusit sa faca circ dintr-un caz. Daca era profesionist il ancheta pe Diaconescu in libertate, facea un probatoriu beton si-l trimitea in judecata cu asa probe solide ca judecatorii nu ar mai fi avut ce face si l-ar fi infundat pe ani buni pe Diaconescu. Asa, procurorul a reusit sa mai construiasca o vedeta de mucava care daca ar candida maine cu aura asta de rastiginit si de simbol al "poporului" ar lua in orice colegiu de deputati 80 la suta din voturi...

Imi doresc sa vad un astfel de caz - nu criminal, nu mafiot ci din categoria "gulere albe", mogul sau cum vreti sa-i ziceti - unde un procuror sa faca o ancheta ca la carte cu inculpatul in libertate si - precum in statele civilizate - cand l-a trimis pe X in instanta, apoi X sa fie condamnat cu varf si indesat (avocatii sa nu gaseasca niciun viciu de procedura).

Ca sa fie clar: nu-mi place Diaconescu, nu cred in nevinovatia lui (om vedea la finele procesului) dar is satul de atatea arestari preventive care, in timp, se dovedesc un fass. Din punctul meu de vedere, procurorii care hotarasc arestari preventive si apoi cazul se finalizeaza cu achitare trebuie reciclati.

update - pentru cititorii mai grabiti; repet, nu-mi place Diaconescu nici ca jurnalist, nici ca manager de presa. Pentru mine, Diaconescu si OTV raman rampa de lansare (sau de dezvoltare) a unor vedete de mucegai tip Nikita, Magda Ciumac sau farseuri care se legitimau drept jurnalisti cum ar fi Lazarus. (Recunosc, poate sunt subiectiv dar Lazarus mi s-a parut mereu un sarlatan).

6 comentarii:

  1. A naibii coincidenta - Diaconescu este eliberat exact in ziua in care Curtea Constitutionala a decis ca taierea pensiilor este ilegala. Cineva s-a gandit ca e bine sa fie mult circ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Gelu Popescu26.06.2010, 11:54

    O sa avem un nou tribun; mai proaspat, mai fresh, mai televizat

    RăspundețiȘtergere
  3. o alta perspectiva asupra subiectului cititi aici: http://rostiri.net/profiles/blogs/avem-in-sfarsit-ce-alege

    RăspundețiȘtergere
  4. Dupa mine Diaconescu e un tampit. Dar ai dreptate: inca o data justitia romana s-a facut de kkt.

    PS: foarte tare bancul. Il stiam, dar tot nu m-am putut abtine sa rad cu lacrimi =))

    RăspundețiȘtergere
  5. @ dedilia - nu stiu daca cineva a gandit intentionat circul dar as vrea sa vad cum raspunde un procuror care face valva cu arestari preventive, toaca o galeata de bani cu ascultat telefoane si la urma zic judecatorii ca dosarul e un fas
    @ emilian - cele trei vocale reprezinta vreun refren?
    @ gelu - mare dreptate ai; deja a anuntat ca vrea sa ne fie viitor presedinte - ptiu drace!!!; tribunul Vadim a facut partid dintr-o revista, DDD face partid din tv; faina tara avem...
    @ robert - intr-un final i-a dat drumul si de aia unii te vor contrazice cum ca nu Justitia s-a facut de kko ci anchetatorii; dar si procurorii sunt parte a Justitiei :) si judecatorul care a aprobat, initial, la Judecatorie, arestarea preventiva

    apropo de banc: Intrebare: De ce e legata Justitia la ochi? Raspuns: sa nu vada cand e violata...

    RăspundețiȘtergere

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!