29 iun. 2010

Stare de alertă în Neamţ: 11.000 de persoane vor fi evacuate


        Prefectul de Neamţ Mihai Archip a emis, marţi seară, ordin de evacuare pentru aproximativ 11.000 de persoane din zonele inundabile din apropierea Siretului, informează Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţe.
       Potrivit ordinului, prin care se decretează şi stare de alertă în judeţ, vor fi evacuate locuitori din Doljeşti, Tămăşeni, Sagna, Gâdinţi, Icuşeşti, Ion Creangă, Horia şi din cartierul Nicolae Bălcescu al oraşului Roman.


       "Prefectul Mihai Archip a emis un ordin pentru declararea stării de alertă în unităţile administrativ - teritoriale riverane râului Siret. Evacuarea se face ca urmare a creşterii în continuare a debitului râului Siret şi a atenţionării hidrologice cod roşu, pentru reducerea riscului de apariţie a unor situaţii de urgenţă", au declarat reprezentanţi ai ISU Neamţ.
       Evacuarea pentru persoanele greu transportabile (bătrâni, persoane cu handicap) a încept marţi seară la 19:00. "Am întâmpinat deja probleme în evacuarea problemelor greu transportabile. Mulţi oameni nu vor să îşi părăsească animalele şi bunurile",a spus la Realitatea Tv primarul Archip.
Prefectul Mihai Archip a subliniat că sunt probleme în aceleaşi zone care au avut de suferit şi în urma inundaţiilor din anul 2008.
       Viitura pe Siret este aşteptată în jurul orei 6.00. Debitul Siretului ar putea trece de 2.400 metri cubi pe secundă, cotă înregistrată în anul 2008 când inundaţiile au provocat pagube semnificative. Debitul obisnuit al Siretului, la traversarea judetului Neamt este de 50 - maxim 60 mc pe secunda.

(sursa: Realitatea TV; foto: Gabi Apetrii)

Un comentariu:

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!