13 feb. 2010

Scrisori-al de la Obama: Poveşti despre descentralizare

Amicul black de la Casa Albă ştie al naibii de bine ce se întâmplă pe plaiurile miorice. Mai nou e interesat de descentralizarea fără sfârşit care se practică doar în teorie. (D.V.)

.............

Hello, Daniel,

Am prins zilele trecute nişte posturi româneşti. Verry nice SF-ul despre descentralizare care rulează la voi. Cred că face rating nu glumă pentru că e o poveste foarte frumoasă. Are storry, are acţiune, păcat că e - cel puţin deocamdată - fără happy-end.

Cred că la voi, la români, aţi depăşit deja criza financiară dacă vă permiteţi ca pe banii contribuabililor şi ai comunităţii să asiguraţi cozonac bun pentru structuri stufoase şi hipercentralizate.

Şmecheri ăia de la Bucureşti. Dau în teritoriu, în cârca primarilor şi primăriilor locale, saci de responsabilităţi financiare iar cand e vorba de decizie şi caşcaval partea leului revine funcţionărimii din ministere, agenţii sau departamente de Dâmboviţa.

Numai la voi se poate întâmpla ca utilităţile la şcoli, reparaţiile sau modernizările să fie suportate din bugetul local iar primarul şi consilierii locali să nu aibă nimic de spus la numirea directorului, la stabilirea strategiei de învăţământ, a programei, a profilurilor.

Nu ştiu dacă e adevărat dar am auzit că la licee cu profil umanist se studiază desenul tehnic. Probabil că e foarte important pentru cei care studiază limbi străine să ştie cum e cu secţiunea prin substantiv, să evidenţieze filetul din verb sau să afle noutăţi despre verbe cu şaibă...

Foarte fain şi la Poliţie. Bat poliţiştii din comune pe la uşile primarilor doar dacă au nevoie de lemne de foc, de hârtie de scris sau de benzină când li se termină cota de combustibil. În rest şerifii voştri locali nu se subordonează comunităţilor ci generalilor plini de galoane de la Bucureşti. Cum să nu-l doară în caschetă pe toa' major de primari, de consilieri sau de contribuabilii locali când soarta lui e în mâna ştabilor de la Bucureşti cărora trebuie să le ducă peşcheşul în hârzobi, brăduţi plus - musai! - asigurarea unei minivacante la o pensiune de sub Codrii de Aramă.

La fel de fain e şi cu unii medicii de familie care iau bănişorul contribuabilului dar se poartă mai ceva decât Ministerul Indolenţei. Ce dacă primarul îi spune să-şi mute trusa, măcar o data pe săptămână, şi în sătucul de la 10 kilometri de centrul comunei. El, medicul, e suveran şi a hotărât că mai uşor se deplasează, spre centru baba de 70 de ani măcinată de tensiuni arteriale sau străbunicul bantuit de diabet. Consultaţiile în teritoriu ţin mai mult de acelaşi SF de pe sticla televizoarelor.

Închei aici scrisoare că am descentralizat decizia şi la Casa Albă şi tocmai ţipă Michelle că e randul meu să dau cu aspiratorul în debaraua unde-şi uitase Monica rochiţa...

Numai bine!

Expeditor: Obama

Destinatar - Daniel VINCA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!