La ora la care scriu aceste randuri (marti, 4,11) pe sondajul pe care-l realizez impreuna cu voi, cei care votati, liberalii sunt usor campioni in acest chestionar:
- din cei 83 de votanti, 17 (20%) au zis ferm ca nu voteaza
- restul de 66 au exprimat urmatoarele preferinte:
1. PNL - 27% - 23 voturi
2. PDL - 25% - 21 voturi
3. PSD - 13% - 11 voturi
4. PRM - 7% - 6 voturi
5. EBA - 2% - 2 voturi
6. UDMR - 1% - 1 vot
7. nu stiu - 1% - 1 vot
Personal nu cred ca aceste scoruri vor fi obtinute la votul pentru alegerile europarlamentare si voi explica si de ce. Sa mai precizez ca analizarea acestor rezultate trebuie sa tina cont de structura votantilor (cu doua nuante principale: internauti din tara si/sau nemteni cu acces la net).
Ultimele runde de alegeri din Neamt au situat PNL undeva in cota de 10-12 % pe judet si la doar cateva procente in Piatra Neamt (fief portocaliu) la locale. De unde cresterea asta spectaculoasa in sondajul de pe net?
E simplu? La alegeri merg si voteaza (iar votul este egal) si medic si somer, si tanar si pensionar, si patron si analfabet, si specialisti in IT si carutasi. Ba, practica dovedeste ca parca is mai sarguinciosi la vot cei de la tara, cu carte mai putina si cu ani mai multi.
Adica electoratul PNL e harnicut aici pe net dar mai slabut la vot. O fi harnicut si la vot dar asta inseamna ca e ... putintel.
In Romania (inclusiv in Neamt) accesul la computer si internet este mult sub cota din Europa. Adica exista predispozitia sa nu se exprima in astfel de sondaje virtuale exact segmentul care nu voteaza cu PNL. Cu cine voteaza cei fara de net? Pai, zic eu, cu PSD, cu concubinajul PRM-PNG si chiar cu PDL (a nu se uita si distributia politica a primarilor din judet, care au si ei rolul lor in dinamica si dinamizarea plutoanelor de votanti).
Cei 3 deputati PSD scosi la alegerile din toamna reprezinta dovada ca votantul PSD-ist (ocupat in aceasta perioada cu campania de primavara) nu da click dar pune stampila.
Voturile obtinute de PRM sunt si putine ca sa reprezinte o certitudine a procentului (chestiune care, de fapt , e valabila la toate partidele) dar sunt si in zona periculoasa in care adaugarea sau scaderea marjei de eroare poate duce de la sublim la ridicol si invers...
Si la PDL sunt chestiuni interesante de vazut in sondaj. Locul doi pare incredibil, mai ales daca aplicam "corectia de Neamt" (judet portocaliu si la locale si la generale, cu Gheorghe Stefan, zis "Pinalti", pe post de locomotiva).
Dincolo de votantii rurali (care tac si fac) ar fi de luat in seama si absenta de pe lista a unui nemtean (sau macar cu radacini in zona) dar si cazul EBA. Cu cele doua voturi ale odraslei presedintelui, PDL ar egala PNL... Plus ca, pana acum, PDL nu a avut actiuni electorale de forta in judet...
Putin, tare putin pt EBA, mai ales ca ea anunta ca mizeaza pe electoratul tanar (care butoneaza mai mult netul). Dar pana la incheierea sondajului (dar si al votului) mai e...
Aplicand toate corectiile posibile care se deduc din randurile de mai sus, probabil ca un sociolog specialist in sondaje ar da (ca si la alegerile de anul trecut) pe locurile 1 si 2 pe cei doi actori de la guvernare (PDL si PSD) ai ar muta pe ultima treapta a podiumului vremelnicul campion din sondajul de pe blog.
Cum, la fel, ar creste procentul celor care nu se prezinta la vot (multi din aceasta categorie exprimandu-si poate lehamitea inclusiv prin faptul ca nu au votat).
Pana in ziua votului mai e. Inclusiv timp ca sa faceti repetitia aici, in sondaj si - de ce nu? - la comentarii sa si argumentati votul. Chiar is curios cat de aproape vor fi rezultatele acestui sondaj de cele reale...
P.S.1 - Chiar nu mai au tinerii unde sa se distreze in serile de week-end? Intreb asta deoarece mare parte a voturilor PNL au sosit, buluc, vineri si sambata seara :))
P.S.2 - Cei care au dubii cu privire la veridicitatea voturilor exprimate sunt rugati sa intrebe ce si cum pe amicii care au bloguri pe blogspot. Ar afla ca, din momentul lansarii sondajului si exprimarii primului vot, titularul blogului nu mai poate modifica nimic, nici macar in chestionar (cu exceptia datei la care se inchide votul). Mai mult, cei care au votat deja si au incercat sa o faca si a doua oara au constatat ca nu poti vota de doua ori de la acelasi IP. Mai tari astia de la blogspot chiar si decat Autoritatea Electorala in prevenirea manariilor :))
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!