21 iun. 2012

Băsescu îl graţiază pe Năstase - 10 motive

Susţinerea din titlu nu este o certitudine ci o ipoteză proprie. Ipoteză care are mai multe motive in spate din care voi cita doar 10 care vor fi luate in calcul de preşedinte sau de consilierii lui care-i vor face respectiva propunere. Aceste motive pot fi determinante fie cumulat fie separat.
1. Un stăpân puternic şi pedepseşte şi iartă. Cumva din zona "Ooo, paşă, cât de darnic eşti..." în care preşedintele-jucător a arătat că se simte confortabil.
2. Şi aşa Năstase e executat ca şi om politic, graţierea acestuia nu schimbă cu nimic datele problemei.
3. Le dă cu tifla celor care zic "Năstase a fost condamnat la comanda politică a lui Băsescu". Replica fanilor preşedintelui va fi imediat "vedeţi că nu aţi avut dreptate? Bunul preşedinte nu numai că nu face ca Năstase (apropo de replica lui Năastase către ministresa Stănoiu, că să-l caute pe Băse de... dosare), ba, dimpotrivă, v-a scos infractorul din puşcărie".
4. Popor milos. Poporul român are mila în suflet. Suferă alături de victimă. Îl adulează pe salvator. Deci capitalul de simpatie şi milă care se revarsă acum spre A Năstase s-ar transfera spre T Băsescu.
5. Năstase nu ar refuza. Dincolo de faptul că nu am auzit de graţiere refuzată real de condamnat, opinia unor specialisti în psihiatrie a fost că gestul (ba curajos, ba laş) al lui Năstase a fost generat de refuzul psihic al acestuia de a accepta statutul social de "ocnaş". Ori dacă i se dă pe tavă salvarea, Năstase - şi aşa cu starea de spirit la pământ - ar accepta-o fără crâcnire (iar dacă vreun orgoliu rătăcit l-ar împinge să zică altceva, tot va trebui să accepte de dragul familiei...)
6. Semnal către toţi politicienii - "eu v-am făcut, eu vă omor, eu vă salvez..."

7. Precedent bun la o nevoie. Iliescu îl graţiase, în 2004, la plecarea de la Cotroceni, pe Miron Cozma. Atunci i-au sărit în capul Tătucului PSD batalioane de jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile. Iliescu a fost obligat să dea înapoi tocmai că pe această problematică lipsea precedentul (babele în cârjă şi moşneguţii cu lumânarea la cap sau alte cazuri evident sociale sau disperate nu se pun). Acum, dacă Băsescu îi redă libertatea lui Năstase, o va putea face pe viitor şi pentru alt politician prins cu mâta-n sac (a se citi sentinţă definitivă) sau, de ce nu?, o vor putea face şi alţii în epoca post-Băsescu.
8. Imaginea internaţională. Condamnarea lui Năastase a marcat un punct la imaginea în afara ţării, la lupta împotriva corupţiei. Numai că, pe un caz similar, Ucraina a pierdut apoi la capitolul "libertăţile omului" (vezi speţa Iulia Timosenko). Condamnarea lui Năstase şi apoi iertarea lui de temniţă ar putea fi un nou concept pt cautări pe google, gen "românii sunt anti-corupţie" dar şi "românii sunt civilizaţi" (nu-şi mai încarcerează sau execută conducătorii).
9. Ar închide o bătălie deja încheiată pentru a se putea ocupa apoi în linişte de alte cazuri, de genul "Dottore Copy-lot".
10. Ar mai câştiga o silabă. DE. Ar putea trece de la "preşedinte jucător" la cel de "preşedinte juDEcător". Ar arăta astfel că a fost egal sau peste toate puterile în stat. A fost şi a influenţat deciziile din Parlament (Puterea Legislativă); a fost şi a influenţat deciziile din Guvern şi Preşedinţie (Puterea Executivă); acum va putea da el decizia finală pe un act al Puterii Judecătoreşti. Şi culmea e că oponenţii nu îl vor critica deloc sau o vor face doar aşa, cu voce scăzută.

Iar, dincolo de cele 10 motive de mai sus, nu trebuie uitat cel mai important: el e Băsescu. Şi-şi va confirma şi updata zicerea din 2004 - "Adriene, nici nu ştii / Cât de mic începi să fii!" cu "Adriene, ce-ai picat... / Vezi, tot eu te-am graţiat".

citeste si Băsescu cel rău şi bocitoarele cu pantaloni scurţi de la PSD

2 comentarii:

  1. Nastase a patit ca si Ceausescu. Nu a crezut in vecii vecilor amin ca o sa fie condamnat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da d-le il va gratia cu siguranta pentru ca in urma falsului act sinucigas
    nemernicii astia ros galbui vor sa creeze un fel de adulatio infractorum care spera ei sa le aduca mai multe voturi.
    deja antenele au inceputsa manipuleze.
    ce-i mai periculos e ca multi,f.multi romani pun botul
    N-am votat PDL-ul in 2004 dar in 2009 l-am votat pe T. B.
    si nu-mi pare rau.
    Are dreptate mihai.
    Boierii astia din partide sprijiniti de secu fac si acum ca in 1989

    RăspundețiȘtergere

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!