10 nov. 2011

Biserica în alb şi negru: un preot a construit zeci de case pentru copii orfani sau abandonaţi altul e acuzat că şi-a apărat-o pe a lui (de aparatul foto) făcându-şi rost de dosar penal

Pretext: Subiectul zilei în Neamţ este trista notorietate căpătată de un preot acuzat că în decurs de căteva zile a agresat vreo 3-4 jurnalişti. Are deja dosar penal pentru tâlhărie (a smuls aparatul foto unei jurnaliste), pentru lovire şi alte violenţe. Discuţiile pro şi contra au atins extremele: de la "toţi popii sunt nişte hoti şi imbuibaţi cu vile de jumătate de milion de euro" la "nu vă legaţi păgânilor de părintele că loviţi în temelia bisericii strămoşeşti". 
Cred că părerile de mijloc sunt mai aşezate. Preotul acuzat să răspundă - ca orice cetăţean!!! - în faţa legii (nu cred că la Seminar l-a învăţat cineva să fie Terminator în sutană). Să nu uităm că, la fel ca în orice domeniu, şi Biserica îşi are uscăturile ei şi că sunt mulţi preoţi cu har, cu suflet, adevăraţi trimişi ai lui Dumnezeu. Sfinţi vii printre noi aşa cum este părintele Nicolae Tănase.

Unii preoti primesc un sat, o biserica. Altii primesc doar parohia cu case si construiesc biserica. El si-a construit, langa biserica (ridicata tot de el, dacă nu mă înşel) inca un sat. 30 de case (acum cativa ani) in care locuiau 328 de copii de diverse varste. Toti sunt fie copiii care ar fi urmat sa nu fie nascuti (programati pentru avort), sau copii orfani, sau copii abandonati sau copii preluati, la 18 ani, din casele de copii in care nu mai puteau ramane.
Stirile si reportajele despre el par ireale. A ridicat, cu sprijinul unor oameni cu suflet, zeci de case in care creste aceasta comunitate (prin care, per total, si-au gasit linistea, un pat si o strachină de mancare - pentru cateva saptamani sau pentru cativa ani - peste 1500 de suflete).
A dormit ani de zile in masină ("dar era bine, mă înveleam cu pilota") nu ca să-şi facă lui casă ci ca să ridice aceste adăposturi. Pentru membrii acestei comunităţi este preot, duhovnic, manager, psiholog, învăţător, părinte. Da, e şi un fel de tată, pentru că fetiţele micute de acum 15 ani sunt acum peţite, iar băieţaşii de ieri au devenit flăcăii de azi. "La fete le pregatesc zestre, la băieţi le iau loc de casă, îi ajutăm să toarne temelia şi îi facem gospodari...", spune părintele Tănase.

Îi ştie pe toţi, îi povăţuieşte, îi ceartă când e cazul şi îi ţine aproape de el pe toţi. Nu, nu e - cum ar crede unii - vreun călugăr cu vreo doagă sărită. Proiectul lui (Pro Vita) a ajuns temă de studiu şi de conferinţe (unde merge ca invitat de onoare, când are timp) nu doar în ţară ci şi în străinătate (a conferenţiat in Franţa, Belgia, la Londra... etc).
Părintele are şi propia familie. Soţia şi cei şase copii locuiesc acolo, cu el, la marginea cătunului prahovean. Copiii lui de sânge merg dimineaţa la şcoală cu toţi ceilalţi. Îmbracaţi la fel, după ce au băut acelaşi ceai, râzând la fel.
Acum câţiva ani declara nonşalant că nu a fost ajutat de stat. Dar nu era nici supărat. "Păi cum să mă ajute; doar suntem adversari - spunea într-un reportaj pentru ProTV. Statul e pentru avort, eu sunt pentru viaţă". Păi da, ca de la apostolatul anti-avort s-a trezit ceea ce azi am numi "dezvoltator imobiliar": "Le vorbeam unor tinere că nu e bine să facă avort. S-a ridicat una, studentă, care a zis că e gravidă. Ar ţine copilul dar nu ştiu ai ei şi îi este frică. Am zis să-l nască şi că o să am eu grijă. Aşa a început tot".

Sunt convins că astfel de "preot Nicolae Tănase" există şi aproape de noi. Poate uneori nu avem timp să-i vedem. Poate dacă am şti să-i vedem am fi şi mai neîndurători cu unii slujitori ai Domnului care nu merită să îmbrace haina care poartă în ea atâta responsabilitate.

   
Prima dată când am auzit despre activitatea misionar-pastorală şi filantropică de la Valea Plopului a fost acum vreo doi ani, din reportajul Realităţii, difuzat înainte de Crăciun.
Poate dacă ar fi văzut şi alţii nu s-ar fi ajuns în această situaţie:
- Preotul Ionică este cercetat pentru tâlhărie
- “Îţi iau gîtul, fă! Te distrug!”
- preot Sorin Ionica Piatra Neamt.avi
- Preot în război cu jurnalistii
 - Un preot care nu merita sa poarte haina bisericii
- Preot din Neamt acuzat de talharie, amenintare, lovire si alte violente

Oricum, până la o decizie juridică definitivă, cel vizat de acuzaţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Totuşi, până la o hârtie cu pecetea Ministerului Justiţiei, rămân imaginile.
Şi mai mult ca sigur le-a văzut şi Cel de Sus.

P.S. - ca unul care nu cred că s-a pornit vreo conspiraţie (jurnaliştii respectivi sunt uniţi acum de statutul de victime că altfel sunt în cruntă concurenţă), că aparatele foto se trântesc sau poposesc singure în mâinile cui nu trebuie sau că jurnalistele se dau brusc cu capul de dulapuri, aştept ca anul acesta, de Crăciun, Cel de Sus să mi trimită cu Ajunul nu pe preotul cercetat penal ci... "un preot Nicolae Tănase". Oare cer prea mult?

3 comentarii:

  1. Sunt uimită… De câteva zile urmăresc subiectul si mi se pare că trăiesc prin cărţile pe care le-am citit despre inchiziţie. Suntem în secolul 21 şi un “drac” îi impune unui om unde să filmeze, pe domeniul public, iar pe alţii îi cafteşte pe la locul lor de muncă. Şi, cu toate astea, e în libertate… Ba, mai mult, păstoreşte… Preacucernicul, se pare că, s-a autodeclarat făcător al legii in Piatra Neamţ şi e capabil să o şi demonstreze, după cum arată faptele sale.
    Întrebarea, firească de altfel, pe care o pun este: dacă copilul meu, care are o cameră de filmat, şi o foloseşte, are nefericita idee de a filma, din pură întâmplare, vila precuvioşiei sale, şi-l vede parintele, ce se întâmplă?
    Îmi iau copilul bătut, plin de sânge de pe domeniul public, pentru că a îndrăznit să îşi mulţumească curiozitatea infantilă?
    Dacă faţă de nişte maturi acestea au fost manifestările, mă întreb care ar fi faţă de un copil…
    Ferească Dumnezeu şi pe puiul cel de şarpe de asemenea “OM?, că de preot nu poate fi vorba!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca sa va dati seama de adevarata osardie si de minunile pe care pe face parintele Nicolae Tanase, trebuie sa mergeti acolo. Pot merge si cei din presa ca ati vazut ca el nu fugareste ziaristii...

    Miahi

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos ai pus in antiteza cele doua fapte de viata. Numai ca eu n-am auzit pana acum ca preotul Ionica sa fi facut macar un gest crestinesc si sa aiba bunatatea si blandetea preotului Tanase. Ca de le-ar fi avut nu s-ar fi ajuns aici. Iar lumea, care se duce de frica la biserica lui, nu il vorbeste de bine. Si asta e cel mai mare pacat pentru iertarea caruia ar trebui sa se roage zi si noapte. In vila aia a lui cu 20 de camere sau cate o avea. Daca ii folosesc la ceva cand el e gol pe dinauntru.

    RăspundețiȘtergere

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!