20 oct. 2010

Meşterul Neculai Popa va sculpta îngeri!

   Neculai Popa, cel mai cunoscut mester popular din judeţul Neamt a trecut la cele vesnice, la puţin peste 91 de ani. S-a stins in casa din Târpeşti transformată într-un adevărat muzeu, miercuri, la 4 dimineaţa, cerându-le urmaşilor să continue cultivarea adevăratelor tradiţii. Înainte de a fi cunoscut în ţară şi în lume drept un artist popular complet, răzeşul din satul Tărpeşti comuna Ion Creangă a luptat pe front în al doilea război mondial şi a cunoscut şi temniţele comuniste, ca deţinut politic. La puţin peste 30 de ani a fost întemniţat timp de trei ani, fiind considerat un duşman al regimului comunist (atît din cauza trecutului de membru PNŢ cât şi pentru faptul că a criticat in public colectivizarea). 
Instructor al cetelor de jieni, capre şi urşi din zonă, ajunge apoi si dascăl la biserica din sat.
Sculptează lemn, piatră, realizează măşti din diverse materiale. Umple casele şi curtea nu doar cu propriile creaţii ci şi cu bunuri colecţionate din zonă, obiecte vechi care oglindesc traiul tăranului român din acest colţ de ţară.
În 2009, împlinirea celor 90 de ani i-a fost cinstită cu o manifestare specială organizată de Centrul de Cultură al Consiliului Judeţean iar Neculai Popa s-a alăturat artiştilor care au incins o horă în ograda sa. Apoi, la un pahar de vin (în care meşterul doar şi-a înmuiat buzele), le-a explicat oaspeţilor că o viaţă zbuciumată oferă împlinire doar dacă ai echilibru în familie (soaţa mai tănără cu căţiva ani îi era alături) şi cum viaţa sa a fost sub semnul cifrei 13: "Într-o zi de 13 am fost rănit de front. Tot pe 13 am fost muşcat de un câine. În altă zi de 13 mi-a ars casa. M-am însurat tot pe 13, dar pentru asta nu-mi pare rău, ca femeia mea mi-a fost mereu alături".
Dumnezeu să te odihneasca in pace, bădie Neculai Popa!

update: vedeti mai jos, pe mester jucand hora, in august 2009, la implinirea varstei de 90 de ani!


Mai multe filmulete de la acel moment, inclusiv cu poezia recitată de artist, puteti vedea dând click pe linkul de mai jos

2 comentarii:

  1. Îi doresc să fie fericit, a păşit într-o lume mai bună! Noi de-aici de jos nu-l vom uita.

    RăspundețiȘtergere
  2. el sigur va fi mai fericit; noi vom fi mai saraci...
    @ Dia - stii cum se spune: "Dumnezeu ii ia la El pe cei mai buni"

    Nicolae Popa - vazut de poetul Adrian Alui Gheorghe http://www.ziarulceahlaul.ro/local03.php

    RăspundețiȘtergere

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!