10 aug. 2010

Turismul romanesc si sulul (lipsa de la toaleta de pe terasa)

        Cum poate afla turistul situatia turismului romanesc? Simplu - apeland la la serviciile indigene din domeniu. Testand pe nervii si - mai ales - buzunarul lui. Riscand sa fie turist cobai si sa afle ca e normal sa nu gaseasca hartie igienica la o terasa unde a cosnumat una-alta, ba, mai mult, sa i se spuna ca asta e normalitatea "ca doar nu e buda cu plata ca sa se dea si hartie igienica" (sic!).
        Terasa cu pricina e fix in mijlocul Satului de Vacanta din Mamaia. Practic la strada e un barulet, la vreo 8 metri e un restaurant (parter) si camere pt cazare (etaj). Barul respectiv (dotat si cu gratar) serveste si direct in strada dar si in curtea-terasa. Un grup de clienti s-a oprit asta-seara (pe la 19) si a comandat bauturi racoritoare si produse de la gratar (pulpe, mici etc). Plus cafeaua (adusa de o tanti de undeva din fundul curtii, platita separat - fara bon fireste).
        Turistii au intrebat - de la inceput, la bar - daca este toaleta si li s-a raspuns ca da. Cand i-a mancat undeva sa si foloseasca incaperea respectiva s-au enervat ca nu au gasit intrerupatorul (nu au facut un capat de tara din asta ca totusi se vedea, asa, pe bajbaite) dar - mai enervant - hartie igienica ioc!

        Au apelat la matroana cu cafeaua (parea mai sefa) si au primit un raspuns demn de cartea recordurilor: "Bine ca este baie. Dar nu e baie cu plata asa ca nu trebuie hartie igienica..."
        Se minuneaza prestatorii nostri de servicii de ce turistii romani isi cara banii in Bulgaria. Se minuneaza si turistii cum patronii / sefii de unitati / angajatii din alimentatia publica nu stiu ca la o terasa tip restaurant e musai sa ai o amarata de baie dotata cu apa curent, curent electric si un sul de hartie.
        Prestatorii nostri de servicii dau vina unii pe altii: hotelierii pe aia cu plaja, proprietarii de sezlonguri pe aia cu terase iar ultimii pe hotelieri sau pe vanzatorii de porumb fiert si jucarii chinezesti. Toti insa (cu exceptiile de rigoare ce trebuie salutate) au un singur scop: sa-l beleasca de bani pe turist oferindu-i pe bani cat mai multi, servicii cat mai modeste. Si, ca sa fie multumit, onor turistul nu are decat sa umble in buzunarul de la bermude (sau in portofel, sau in borseta) si cu sulul aferent.
        Vor fi unii care vor spune ca dubiectul e de tot... rahatul. Asa o fi, dar este un amanunt care conteaza. Cum, la fel conteaza si faptul ca o carciuma nu e obligata sa presteze servicii tip "toaleta publica" pentru cei aflati in trecere, poate sa-i taxeze cat vrea pentru deranj dar asta nu-i da dreptul sa faca acelasi lucru cu clientul care i-a platit berea si are si el o nevoie... Si apropo de prestatorii care vor, in 2-3 luni cat tine sezonul, bani cat mai multi dar nu-si pun problema cum ar reactiona ei daca ar fi in locul aceluiasi turist: la fel de jenant e si episodul cand - cu taxa sau fara taxa - o tanti bruneta iti da 50 de centimetri de hartie igienica iar daca iti permiti sa te uiti cam lung la hartia scurta, ti-o reteaza precum hartia (adica scurt): "Da' ce dracu, ai mancat fasole?"
        O informatie importanta pentru cei care vor sa-i beleasca de bani pe turisti: un sul de hartie igienica mai ieftina (ca nu se asteapta nimeni ca pe terase sa gasesti multi-strat cu aroma de panselute) costa sub 2000 de lei vechi (adica de cinci ori mai putin decat chifla sau felia de paine, pe care, de multe ori ,o  taxati in plus clientului).

update 1: Terasa cu pricina  - pentru cei care umbla cu sulul in buzunar - tine de "Vila Casa Vranceana" (din zona cu case traditionale)
update 2: ca sa nu spuna cineva ca dau doar exemple negative: In Mamaia, considerata (in genere asa si e) statiunea cu preturile cele mai mari, pe Terasa Hotelului Parc, meniul zilei e 10 lei. Ieri, de banii astia puteai manca ciorba de legume, chiftele cu sos plus piure plus castraveti murati plus paine (Alaltaieri, la felul doi era snitel de pui). Daca aduni numai cat costa paine, garnitura si salata ajungi la concluzia ca ciorba si felul 2 sunt gratis...

2 comentarii:

  1. Babeta aia e cretina. Ar trebui sa-i dea OPC sau alta institutie abilitata vreo 100 de milioane amenda ca sa-si dea seama cretinoida cata hartie putea cumpara cu banii aia...
    Numai din ce fura la cantar la 5 clienti care cumpara hamsii si poate cumpara hartie pe cateva zile dar asa e romanul, nu ofera servicii de minima calitate dar te fura la cantar, te fura si cand aduna preturile, cafeaua si altele is la negru, nu are nici sa-ti dea rest...

    virgil

    RăspundețiȘtergere
  2. Fan Dan Diaconescu Presedinte11.08.2010, 00:26

    Cand Partidul Poporului va ajunge la Putere, cetateanul va fi respectat iar astfel de specimene care-si bat joc de clienti vor infunda puscaria.

    RăspundețiȘtergere

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!