În timp ce, de la Revoluţie încoace, miniştrii şi diriguitorii Învăţământului românesc se tot joaca de-a reforma şi de-a schimbatul - de la an la an - a examenelor şcolare, una dintre cele mai mizerabile practici din domeniu ne e arătată de către... O.N.U.
Raportul Comisiei ONU pentru Drepturile Copiilor solicită României eliminarea tuturor "costurilor ascunse" din învăţământ (în traducere liberă e vorba de banii luaţi - FĂRĂ NICIO CHITANŢĂ!!! - de conducerile şcolilor de la parinţi, sau de diverse cheltuieli impuse tot de directori, diriginţi, învăţători...).
Respectivul raport a fost repus pe tapet de organizaţia Salvaţi Copiii care, de asemenea, a făcut si propria cercetare pe această problemă.
Cheltuieli ascunse
Raportul ONU a trecut în revistă o serie întreagă de cheltuieli pe care le suportă părinţii, cheltuieli care de la an la an greveayă tot mai mult bugetul familiei:
Românii s-au obişnuit deja cu aceste "dijme didactice" care însă, în opinia specialiştilor ONU, sunt "inacceptabile:
- fondul clasei, fondul şcolii;
- haine speciale (uniforme) solicitate de director, diriginte, invatator...
- plata agentilor de paza;
- fonduri pentru reparatii sau igienizari;
- fonduri pentru mobilier;
- bani pentru materiale didactice (creta, burete, caiete speciale, hartie creponata, etc) sau consumabile diverse (inclusiv materiale sanitare gen detergent, sapun, hartie igienica)
- activitati recreationale (impuse si cu costuri umflate)
- cheta pentru cadouri oferite cadrelor didactice;
"Salvati copiii" confirma aberatiile si mai descopera si altele
Organizatia Salvati Copiii a facut public acest raport si a adus si date suplimentare care confirma "jupuirea" financiara a elevilor si parintilor.
Analiza organizatiei se bazeaza pe scrisorile si informatiile primite in cadrul actiunii "Cea mai mare lectie" la care au participat 60.000 de elevi, unde o tema abordata a fost si (sub) finantarea sistemului, si finantarile paralele smulse de la parinti de invatamantul decretat "gratuit".
Concluziile organizatiei sunt sintetizate in "Pe ce se duc banii parintilor":
- Fondul clasei şi fondul şcolii sunt pretexte permanente pentru a stoarce bani;
- Bani de cadouri pentru profesori cu ocazia zilelor de naştere, a celor onomastice şi a diverselor sărbători de peste an;
- Cumpărarea culegerilor scrise de profesorii elevilor sau de prieteni de-ai lor
- Părinţii mai plătesc pentru meditaţii contracost după program, care să suplinească notele mici, uneori acordate cu intenţie
- Fotografii făcute şi apoi distribuite elevilor la preţuri astronomice
- Reviste băgate pe gâtul elevilor, la preţuri umflate
- Excursii din care profesorii încasează comisioane.
Cum vad copiii din clasele primare lectiile de tipul "Ai adus banii?", aflati din Adevarul
.
Nu e chiar asa!
RăspundețiȘtergerecum nu e chiar asa mai desteptule. ai copii in scoala? la o sedinta cu parintii la care am fost mi s-au cerut 200 de lei pt zugravit si alte chestii. prost, i-am datr. anul urmator la fel. si am intrebat daca au mancat varul si daca l-au luat acasa. am cerut chitanta pt banii mei si s-a suparat diriginta.
RăspundețiȘtergeredaca nu le dai ce vor de 8 martie se supara, daca nu faci pregatire cand vor si cat vor se supara. stii cat costa sa-ti bagi copilul la camin?? intre 200 si 500 de euro. si asta tre sa o faci cu schpsis. iti faci asigurari la toti membrii familiei. cine vinde asigurari? educatoarea.