7 mai 2010

Averile la negru din miliardele din fondul scolii

Nu vreau sa generalizez dar cred că e timpul sa va supun atenţiei un exemplu concret...
Acum câţiva ani, unul din kinderii mei era la o şcoala generală din Piatra Neamţ. O şcoala, normala, fără fiţe, "de cartier", cum se spune.
La şedinţa cu părinţii aflăm ca noul director are ganduri mari. Mari de tot. Mari, mari, mari... pe banii părinţilor. Fix de 100 de lei noi (un milion în banii vechi) per capita - fondul şcolii.
A mers soţia şi a plătit şi când a întrebat de chitanţă (aşa zice legea, orice firma sau instituţie tre' sa dea pentru banii încasaţi cash bon fiscal sau chitanţă) a primit un răspuns tip "Garcea": "nu dăm chitanţă, dar ca dovada că totul e legal vă trecem în tabel şi semnaţi"... :)... :)

Adică dovada ca ai plătit nu e un document semnat de cel ce ţi-a luat banii şi care să-ţi rămână ţie, ci tu - plătitorul - semnezi un tabel artizanal care rămâne la cel ce ţi-a luat banii.
Bineînţeles că onor direcţiunea şcolii avea explicaţii de icoană: banii sunt strânşi de comitetul de părinţi şi depusi într-un cont bancar (cum comitetul de părinţi nu e nici srl nici ong rezultă, logic!, ca e vorba de un cont personal) după care sunt cheltuiţi pt diverse materiale de igiena (greu de controlat, după un an de şcoală cît detergent sau câtă hartie igienică de consumă...) sau pe diverse investiţii (gen geamuri termopane)...
Dup[ căteva luni, am citit prin ziare un pomelnic cu şcoli unde primăria zicea că a pus termopane şi - da, sunteţi deştepţi, ati ghicit! - şi îcoala respectivă figura printre ele...
La şcoala respectivă învăţau în acel an vreo 2.200 de elevi. Să zicem ca - din motive sociale - 200 (adică 10%) nu au plătit birul. Dar 2000 (de elevi) ori 1.000.000 (lei vechi, fondul şcolii pt fiecare invăţăcel) egal 2.000.000 lei vechi. Da, două miliarde!!!
Pe de o parte direcţiunea se jura că niciun leu nu se fură, pe de altă parte - gura lumii slobodă - cică ar fi o practică prin care o parte din bani ajung - graţie mărinimiei şefului comitetului de părinţi care investeşte astfel bunăvoinţă în notele progeniturii -  în buzunarele cui trebuie.
Eu nu ştiu ce să cred despre asemenea (probabilă) grozăvie. Mai ca nu aş crede că (aşa cum zicea un părinte supărat) directoarea şi-a schimbat maşina, a făcut două concedii peste graniţă (nu la bulgari, ci în Spania şi Egipt), şi-a schimbat toată mobila şi toate electronicele din casă din banii părinţilor (dintre care, destui, nu aveau să le dea copiilor de un covrig pentru pauza mare).
Poate şi-a permis toate cele de mai sus (plus multe, multe altele) din salariul ală mic pe care îl au cadrele didactice obişnuite...
Voi ce credeţi?

11 comentarii:

  1. Eu stiu o directoare care a intrat in functie cu un oltcit vechi si cu o pereche de pantofi care-i sareau din picioare si in trei ani de functie - cu fondul scolii, cu banii luati pentru "protocol" adica spaga la BAC si cu alte spagi primite pentru corijare - a devenit mare doamna de nu-i mai ajungi cu prajina la nas...
    La BAC-ul din 2008 a adunat intai cateva sute de milioane (de la toti) si apoi inca pe atat de la cei cu probleme...

    Nicole

    RăspundețiȘtergere
  2. BAC la mate - 200 euro
    romana - 200 euro
    sport - 50 - 100 euro

    protocol comisie - 30 - 100 lei
    cadou diriginta absolvire liceu
    diriginte - 30 - 50 lei
    director - 10 - 30 lei

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma gandesc cu groaza ca trec in clasa a XII-a si parintii vor trebui sa umble bine in buzunar. Pff.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred că țara suferă de un reflex pavlovian. Dacă dăm, îi învățăm. Așa data viitoare se vor aștepta și vor saliva din timp. Vă garantez că se poate și fără, daaaar ”toți pentru unul și unul pentru toți”, altfel, dacă te opui sistemului de unul singur, ajungi proscris.
    Noroc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Scoala... Invatamantul de 10 clase era ~gratuit~, nu? Sau este... dar dam la fondul scolii, fondul clasei... Platim pentru curatenia in gradinita, pentru mochete, asternuturi, saltele, patuturi. Platim pentru materialele didactice, consumabile, servetele, prosoape de hartie, apa de baut, sapun lichid, etc, platim pentru uniforme (in liceu), pentru ~transportul~ elevilor la concursuri (tot in liceu), platim pentru teatre si diverse cursuri(in gradinita), platim, platim, platim! Intrebarea mea insa, este una: Cu ce se aleg copiii nostri in urma acestor bani??? calitatea actului didactic este aceeasi (daca nu mai proasta!!),in urma cursurilor pe care dam bani (gradinita!!!), nu invata nimic, uniformele (liceu), (cam altele in fiecare an), se schimba... manuale cumparam,
    Cred ca, tot retoric, intreb: nu este mai ieftin si mai eficient invatamantul privat???

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu ma gandesc doar ca acum ceva vreme in urma,am apelat la domnul Vinca intr-un caz de crasa incalcare a legii- cu ocazia unui concurs pe postul de director al retelei de Crese,prin care a fost aleasa o persoana profesional nula, dar bine pregatita politic pe filiera (Alina) Rotaru.
    Rezultatul "demersului" investigativ si jurnalistic a fost 0.Matroana care a patronat genul asta de "concursuri" a ramas in functie imuna la schimbarile de culoare.Restul afacerii s-a musamalizat si s-a uitat.Mai putin de catre cei care au fost tratati cu flit de catre "jurnalist".
    Sigur ca atunci cand se simte lezat in interesul personal,domnul Vinca "latra" foarte acid.Dealtfel,dumnealui are reactie doar atunci cand nu risca nimic,cand nu trebuie sa-si asume nimic...

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu as atinge si subiectul gradinita care, din fericire pentru cei care au copii deja mari si din nefericire pentru parintii de prescolari, este mult mai costisitoare decat scoala. Si ca sa ma explic, spun asa:
    30 lei - fondul gradinitei
    5lei/luna - consumabile pentru clasa(hartie igienica, apa,etc)
    400 lei fondul clasei
    Da! 4 milioane vechi pentru o clasa de gradinita de stat! Pentru ca nu era parchet laminat, usa termopan, nu existau materiale didactice, etc.
    Asta, ca sa nu mai punem la socoteala "optionalele" de dans si de limba engleza care ne-au fost aproape impuse inca de la inceputul anului...
    Mai numaram apoi cate 5 lei cam la doua saptamani pentru teatru si ah! Sa nu uit! Masa copiilor este subventionata de stat si trebuie neaparat platita la timp, poate chiar inainte de termen, ca ne omoara furnizorii!
    Cadourile pentru doamnele educatoare le-am luat din proprie initiativa si am dat-o in bara, pentru ca una din doamne ne-a pus in brate cadoul de 8 martie pe motiv ca si la ingrijitoare am dat mai mult de atat...
    Si ca sa inchei, va spun ca noi abia terminam grupa mica, asa ca drumul trebuie sa fie taaaaaare lung, la fel si nervii nostri, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  8. Revin la comentariul dinainte...
    Am uitat sa va spun ca renovarea clasei, parchetul (neaparat laminat si de o anumita grosime!), usa termopan si toate reparatiile pentru care s-au strans bani au fost facute in prima vacanta din an si erau "urgente" dupa cum ne-a spus d-na educatoare care ne batuse din picior pentru toate aceste lucruri. Culmea este ca am ajuns sa ne intrebam cum au capatat avizul de functionare de la sanepid si cum au reziztat copiii dinaintea noastra in "dezastrul acela de clasa"... Pe moment am reactionat violent insa, dupa ce ni s-a precizat ca "daca nu ne ajutati, nu va ajutam" va spun sincer ca am inceput sa las garda jos... E vorba de copilul meu si de faptul ca revolta mea se putea rasfrange asupra lui... Asa ca, intreb si eu ca si Doamna Ioana, cu ce difera(financiar vorbind)aceasta gradinita de o gradinita particulara? Macar acolo stiu pentru ce dau banii...

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim,stati destul de bine la capitolul cheltuieli, pentru ca eu, pe langa cele enumerate de dvs.(cu mici diferente in plus la sume, a trebuit sa-i fac celui mic patut de 5 milioane vechi si sa particip la mobilarea completa a clasei, adica masute, scaunele, dulapioare, etc. Asa ca...eu spun ca noi suntem vinovati pentru ca lasam sa se intample lucruri din acestea!

    RăspundețiȘtergere
  10. @ anonim (cu concursul cu cresa)
    - Eu imi amintesc ca la vremea aia ziarul Realitatea (unde lucram) s-a implicat in acel subiect;
    - Scrii "rezultatul demersului jurnalistic a fost 0. Matroana a ramas in functie"...
    Cred ca faci o mare confuzie confund demersul jurnalistic cu o decizie a unei instante care, eventual, sa mearga musai pe dreptatea ta. Daca ai putea privi mai departe decat interesul propriu si imediat ti-ai aduce aminte ca in 2004, imediat dupa schimbarea primarului, au zburat si 'matroana' si directoarea de cresa. Dar nu poti...

    RăspundețiȘtergere

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!