2 iun. 2009

27 de cataloage furate pot schimba directorii unui liceu din Tg. Neamt

* duminica noaptea au fost sustrase, de asemenea, si 3 condici de prezenta * luni au fost gasite resturile arse ale documentelor in toaleta profesorilor * camerele cu care erau supravegheati elevii in pauze au surprins in noaptea respectiva un tanar cu fata ascunsa * anchetatorii banuiesc ca autorul ar putea fi un elev * cadrele didactice au un cerc mai larg de suspecti si nu exclud ideea unei polite, stiut fiind faptul ca de securitatea documentelor raspund directorii

27 de cataloage si 3 condici de prezenta - acesta este totalul documentelor furate in noaptea de duminica spre luni de la Liceul Economic "Vasile Conta" din Targu Neamt care au fost gasite apoi luni dimineata, carbonizate, in toaleta profesorilor.
"Jaful secolului" - cum l-a numit cu ironie presa din Neamt - poate avea nu doar consecinte penale (daca anchetatorii descopera hotul/hotii) ci si administrative datorita faptului ca prin normele MEC cei care raspund de securitatea acestor documente sunt directorii si secretara scolii.

Fapta a fost descoperita luni dimineata, de o femeie de serviciu care imediat a anuntat conducerea scolii. La 7,30 a fost anuntata Politia si conducerea Inspectoratului Scolar Neamt. La fata locului a mers o echipa de ancheta de la Politia Targu Neamt, dar imediat dupa ora 9 a ajuns acolo si prof. Luminita Varlan, noua sefa a Inspectoratului Scolar.

In timp ce politistii incercau sa puna cap la cap informatiile gasite (exista si imagini video, din interiorul scolii, cu un personaj care are un soi de cagula, dar si din curte unde respectivul a renuntat la cagula - dar rezolutia este submediocra) responsabilii pe linie de Invatamant au demarat procedurile pentru reconstituirea situatiilor scolare.

Unitatea de invatamant este un liceu proaspat, realizat, in urma cu trei ani pe scheletul unei scoli generale. Astfel ca prioritatea este reconstituirea la foc automat a situatiilor pentru elevii din clasele a 4-a si a 8-a (ani terminali de ciclu).

In timp ce politistii spun ca principala banuiala s-ar putea indrepta spre un elev sau mai multi care din teribilism sau din razbunare ar fi putut comite fapta, oamenii din Targu Neamt (mai ales cei care au tangenta cu sistemul) comenteaza in fel si chip episodul. Si cum gura lumii e sloboda, a fost avansata si varianta halucinanta cum ca tinand cont de cine ar putea suporta consecinte administrative (directorii!!!) la mijloc sa nu fie mana sau capul unui cadru didactic care ar fi avut de platit vreo polita actualei conduceri.

Desi cu sanse mici de confirmare (chiar apropiate de zero in opinia judiciaristilor), ipoteza respectiva pare a fi sustinuta si de clasicele orgolii de breasla si de rafuielile traditionale din invatamantul romanesc dar si de fapta in sine. "Pai daca era numai capul tembel a unor elevi luau doar cataloagele, ca s-au mai intamplat astfel de minunatii pe la scoli. Dar de ce sa se incurce niste copii si cu condicele de prezenta a cadrelor didactice. Nu cumva erau pe acolo niste ore taiate? O condica e de 10 ori mai groasa si mai grea decat un catalog..." - e teoria celor care cred ca "mana criminala" are legatura cu cineva care ar trebui sa-i invete pe copii inclusiv ca asa ceva "nu e frumos".

Ancheta continua si, in masura in care Politia va fi de acord, poate vom putea vedea si filmuletul de cateva secunde in care hotul (unul dintre hoti) apare in cadru. Ca acu' e vedeta in "Jaful secolului"...

5 comentarii:

  1. e tare rau ca se incheie anul scolar si elevilor nu li se pod dovedi notele luate in acest an ,primul si al doilea semestru.cel sau cei care au facut asta trebuie sa raspund pentru fapta pe care au comiso.

    RăspundețiȘtergere
  2. e clar..a fost razbunare

    RăspundețiȘtergere
  3. daca e vorba de un elev, ii zic BRAVO. S-a gandit sa ia si condicele...si uite asa a indus in eroare o multime de oameni.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ anonim1: s-au reconstituit mediile si elevii nu au avut de suferit; ba dimpotriva, pt ca nu au putut fi calculate toate absentele :))

    @ anonim 2: razbunare, razbunare... dar cine?

    @ watzap: dar daca nu a fost? :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Mda .. bine .! :-@
    Si ce s-a rezolvat ca a venit pana si politia si inspectoratu ? /:)
    Ca tembelul aia tot nu a fost gasit. si tot munca profesorilor si al doamnei directoare a fost. Asa ca ? :|
    In plus acel " hot " sunt sigur ca a fost ajutat si de un profesor care mai tragea chiulu` pe de la ore`. :-j
    Ca nu era asa destept ala. in plus condicile au fst aruncate undeva , banuiesc ca dura sa le arda. si dupa camera , individu` respectiv a stat doar 10 min in scoala.
    Oricum...auz trecut 3 sapt de atunci si politia NIMIC ..:-j

    Si nenea hotz e in libertate si se bucura de vacanta :)). deci asta e :-j Traim in Romania :))

    RăspundețiȘtergere

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!