22 feb. 2013

Socialism pe semnătură la Spitalul Județean


Prin Spitalul Judetean Neamț cică s-ar întocmi o listă de semnături cu care, cu maximă mânie proletară, se cere revocarea PSD-istului Dan Vasile Constantin din funcția de președinte CA (dacă nu cumva rejectarea sa totală din CA). Nu eram sigur dacă vreun sindicat are vreun amestec dar, mai devreme, la un post tv local a fost pomenit numele Sanitas-ului, ca varf de lance.

O fi nu o fi adevărat, om vedea, dar dacă s-a ajuns ca lupta politică dată în Consiliul Județean să fie transferată în cârca amărâților de salariați de la spital, ei bine, stimați tovarăși și prieteni, socialismul în care tot poporul bea șampanie prin reprezentanții săi (a se citi prin șmecherii sistemului) nu este departe. Ura...

Presupun că este inutil să spun că nu pot fi bănuit că aș fi vreun fan al lui Dan Constantin (pentru cei mai tineri amintesc faptul că acesta și-a pierdut funcția de președinte CJ Neamț – caz unic în țară! – în 2006, după ce eu am scris că era incompatibil). Omul nu-mi răspunde nici acum la salut, dar asta e altă poveste...
Părerile mele la acțiunea de strângere de semnături (de către sindicat sau de către salariați, vezi bine, în mod spontan și dezinteresat):

1.   Obiectul de activitate al sindicatului este altul. Implicarea lui în acțiuni de evidentă răfuială politică cu motive puerile invocate (gen nu e medic sau economist) nu va genera nimic bun. Mai întâi, că nicăieri în lumea asta nu sindicatul și nu salariații stabilesc pe cine numește angajatorul să conducă. Așa e în capitalism: negrul muncește, conducerea îi asigură leafa, patronul dictează.

Ca fapt divers, nu am auzit ca la greva piloților de avioane din Franța aceștia să fi cerut schimbarea directorului sau CA, ci asigurarea unor drepturi. Doar în România sindicatele se bagă unde nu le fierbe lor oala, au pretenții legate de management sau de politică...
2.   Chiar dacă place sau nu, Dan Constantin (față de care, repet, nu pot fi bănuit de vreo simpatie) e cunoscut pentru abilitățile lui manageriale. L-au pus și niște americani la un moment dat să administreze un lanț întreg de magazine și spații comerciale și bănuiesc că nu au făcut-o pentru trecutul lui UTC-ist. Oare ce competențe are un medic, o asistentă, o infirmieră sau un brancardier să-și dea cu părerea despre cei din CA? (Între noi fie vorba, numirea celor din AGA sau CA la firme sau instituții din subordinea administrațiilor se bazează pe algoritm și aranjamente politice, nu pe competențe – dacă se îmbină, e altă discuție...)

3.   Nu am auzit ca mânioșii care semnează acum aceste liste protestatare să fi sărit de trei metri în sus cât l-au avut președinte de CA pe venerabilul (ca vârstă) dr. Huianu (o poveste neromanțată despre evoluția de la condamnat pentru mită și alte ilegalități la statutul de persecutat al regimului, găsiți în Mesagerul aici, sau aici, sau aici). Precizăm că venerabilul (ca vârstă) doctor a obținut o reabilitare în Justiție dar, din păcate pentru el, nu poate nici închide gura lumii, nici nu poate cenzura internetul unde nu e deloc zugrăvit ca un înger, ba dimpotrivă). Lăsând deoparte imaginea dr. Huianu, cu ce este mai bun acesta ca administrator decât Constantin? Plus că la cei parcă 75 de ani (La mulți ani! și să-și vadă liniștit de pensie!) mai putem discuta despre ținut pasul cu noutățile legate de administrare medicală, ca să nu mai vorbim de calculator, net și alte amănunte din acestea care parcă nu cadrează cu portretul robot al unui bunicuț mai potrivit parcă pentru rolul de Moș Crăciun / (pardon, poate trebuia scris Moș Gerilă)?

Asta e întrebarea la care trebuie să răspundă (vor vrea oare?) sindicaliștii sau cei care strâng acum semnături socialiste: era mai bun Huianu decât Constantin ca șef de CA? Cu ce, concret?!

4.   Pe Constantin l-a trimis în CA și a făcut și cărțile să ajungă șef al acestui for nimeni altcineva decât USL. Alianța aia politică votată la greu și la alegerile din vara lui 2012 și cu mult elan la cele generale din decembrie anul trecut. Mă hazardez și spun că și în vară și în iarnă, salariații din spital au votat majoritar USL. Păi dacă au votat USL, acum ce fac, se dezic? Dar nici asta nu e important ci faptul că „patronul” spitalului este CJ-ul, iar acest „patron” le-a stabilit niște șefuleți.

Iar dacă tot întreabă unii salariați sau agitatori despre competența șefuleților din CA să nu le facă o probă Dan Constantin și să întrebe în ce măsură a fost, este și VA FI respectată legislația care stabilește că banii cheltuiți de spital pentru veniturile salariale NU POT DEPĂȘI un anumit procent din sumele decontate de Casa de Asigurări.

Ar fi multe de spus... Însă, așa, ca un fel de concluzii:
-      Nu e treaba sindicatelor și nici a salariaților pe cine numește CJ sau președintele CJ ca reprezentanți în CA de la spital. Și, dacă tot e vorba de o instituție atât de specială, mai bine și-ar vedea de treaba lor și ar avea grijă ca nemulțumirile pacienților (care dincolo de alte lipsuri vizează și comportamentul unei părți a personalului) să fie tot mai puține. De asta sunt plătiți din banii noștri!
-      Transferarea unei bătălii (în desfășurare) pentru putere, pentru decizie sau, cum se spune popular, pentru ciolan, de la CJ Neamț în curtea Spitalului face un rău considerabil salariaților acestei unități. Și ca imagine și ca posibile efecte. Până la urma, e treaba lor, cum își aștern așa dorm!
-      Cert e că toată circoteca asta cu liste de semnături proletare amintește de vremurile trecute când X trebuia pus la stâlpul infamiei pentru că fie nu avea origine socială sănătoasă, fie reușise să stârnească iritarea maselor de partid sau ceapistice (apropo, la C.A.P.-uri se punea președintele prin votul zilierilor și tractoristilor – dar să nu uităm că acele CAP-uri erau forme de organizare colectivistă, cooperatiste care semănau mai mult cu ONG-urile de azi).

-      Toată acestă manevră de manipulare a pornit la scurt timp după ce lui Dan Constantin i s-a strigat în față că a fost secretar UTC. Perfect adevărat! Dar cine i-a strigat? Dr Huianu care, printre altele, cânta romanțe cuplului Ceaușescu... Adică un fel de "râde hârb de oală spartă". Iar revenind la manevra de manipulare cu colectarea de semnături ale maselor, poporului și universului, tare cred că pe motiv de Revoluție venită prea devreme, Dan Constantin nu apucase încă să învețe metoda care acum pare pusă în practică de comuniști mai bătrâni și mai nărăviți în rele. CTP are o definiție pentru activiștii aceștia prăfuiți, aroganți, cu gândire de sorginte nord-coreeană: „comunistoizi”.

Ei bine, în spatele listei de semnături anti-Dan Constantin de la Spital se află ei, comunistoizii! Ei, cei care vor capitalism pentru buzunarele lor în timp ce recită sloganuri mincinoase despre binele public și despre etica și echitatea socială numai bune de fluturat când e vorba să mâni în luptă niște fraieri care să-ți facă treaba murdară.

La mine, la Zănești, acestor fraieri de manevră li se mai spune „gâște”. De la socialism la capitalismul de cumetrie, gâștelor li se dă voie să semneze liste. Acuși se topește zăpada și apare în curtea Spitalului iarba numai bună de păscut...

P.S. Diverse vorbe celebre spuse de oameni deștepți punctează ideea de îmbătrâni frumos. În ce+l privește pe dr. Huianu, acesta va rămâne (probabil) în istorie (și) cu cerința ca o stradă din Piatra Neamț să-i poarte numele. Noroc că proiectul zgubilitic a picat la vot în Consiliul Local. Dar cât mai e în CA la spital, poate își pune un bust pe acolo, prin curte. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!