6 mai 2011

Pedepsirea lui Tudor Platon si exmatricularea lui Bacovia

Textul de mai jos l-am postat pe site-ul ziarpiatraneamt.ro ca si comentariu la un duel in cuvinte (Robert Iosub a criticat o expozitie cu marturii ale Epocii de Aur iar profesorul Mihai Lostun i-a remis un drept la replica)

Iata cum doua pareri diferite pot fi luate asa cum sunt. Tine mai mult de cutuma "cartii de vizita" punctul de vedere al dlui Iosub dar, in acelasi timp, demersul celor implicati in proiectul reconstituirii istorice de la Liceul de Informatica merita toata aprecierea.
Readucerea in memoria colectiva a istoriei recente este un fapt benefic si poate asa vor fi mai putini cei care vor ofta dupa epoca de aur in care zaharul, uleiul, painea puteau fi cumparate pe cartela...
In alta ordine de idei, demersul istorico-documentar al dlui profesor Mihai Lostun, al colegilor sai de catedra si al elevilor implicati in acest laudabil proiect arunca o lumina interesanta si asupra analizei cazului elevului Tudor.
Vedem ca profesorii si elevii de la acest prestigios liceu stiu sa reconstituie adevarul (istoric), sa asume trecutul recent intr-un mod corect si, mai mult, aceasta expozitie este o dovada in plus ca nu festivismul si parada ci adevarul (crud uneori) trebuie sa fie vector al educatiei.
In acest context intervine intrebarea: ce a fost atat de rau ca un elev (in mod corect sau nu) a considerat ca scoala romaneasca din 2011 nu este roz-bombon ci are si pete comportamentale in fisa cotidiana a elevilor (inclusiv tigara sau jocul de carti)?

Putem gasi n culpe elevilor respectivi (citesc pe net ca unii erau cam chiulangii, ca nu s-a confirmat acordul prealabil al profesorilor, incalcarea dreptului la imagine etc) dar - deformatie profesionala - consider ca o poza - ca si o carte - nu trebuie "arsa" (nici macar la figurat).
Pana la urma, "arta fotografica" nu mai este de mult un simplu concept fara fond iar exprimarile ertistice optimiste sau pesimiste tin de natura si stilul fiecaruia.
L-as ruga - in calitatea mea de parinte si atat - pe dl profesor de istorie sa facem un exercitiu de imaginatie. Daca Tudor Platon nu ar fi facut poze ci tablouri (cu chipuri si decoruri identice) in care ar fi ilustrat aceleasi trairi si apoi si-ar fi pozat lucrarile si le-ar fi postat pe net (practica uzuala a pictorilor contemporani) ar fi fost judecat si pt asta? In fond e vorba fix de acelasi lucru, si fotografia si pictura fiind un mod de exprimare a parerii, a trairii...
E trist cand ajungem sa judecam dur parerea care ne e contrara. Ne place sau nu, viziunea pesimista, cenusie (repet, reala sau nu) nu a fost inventata de Tudor Platon. Daca am pleca de la premisa ca trebuie "exmatriculat" dintre noi cel care nu pozeaza/ nu picteaza / nu scrie roz, Bacovia ar trebui exmatriculat din cartea de literatura.
Dar mie imi place Bacovia. Si inclin sa cred ca si domnului profesor Mihai Lostun.

10 comentarii:

  1. Ala e liceu sau puscarie?

    RăspundețiȘtergere
  2. Tudor nu a fost sancţionat pentru viziune, obiectivitate sau talent artistic. Dimensiunea sancţiunii este mai amplă, si poate are si o miza pedagogica(zic eu): artistul Tudor şi-a declarat intenţia de a face carieră din arta fotografică(dacă am reţinut bine, fotoreportaj)ceea ce presupune diferite conjuncturi care implică şi rezolvarea laturii juridice impusă în unele situaţii relizării unui fotoreportaj. Şi atunci , stai şi te gândeşti, oare nu-l ajută sancţiunea pe care a primit-o acum să evite pe viitor, în calitate de fotoreporter(cu acte în regulă) acţionarea în justiţie şi o eventuală sancţiune penală???

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.lectiademoralitate.blogspot.com/ - studiati si meditati asupra altei viziuni

    RăspundețiȘtergere
  4. cristina iftime07.05.2011, 12:03

    Pentru cei care nu au înţeles decizia adoptată de profesorii C.N.I. în cazul celor şase elevi, vizitaţi http://www.lectiademoralitate.blogspot.com/ , citiţi articolul, comentariile şi vedeţi fotografiile din altă perspectivă, şi apoi judecaţi. Raţiunea face diferenţa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu inteleg , Atata timp cat nu sunteti in cunostinta de cauza , de ce simtiti nevoie sa comentati idiotenii despre ceva ce nu aveti habar ?Stii cumva tu ce ' elev model ' e Tudor ma ?

    Asa ca pentru ati da o replica fara sa intru prea mult in amanunte : Dragul meu bagator in seama , Tudor Platon nu a contribuit cu nimic la crearea unui renume la acest liceu . In schimb , pozele pe care le-a facut el au reusit sa distruga imaginea unui liceu .Cum ? Cu ajutorul presei ...care crede tot cacatu` pe care il mananca o asa zisa victima a sistemului murdar de invatamant din Romania ...Hai sa fim seriosi , cine poate demonstra ca pozele sunt facute cu aprobarea profesorilor? are ceva scris ? are vreun martor? NU.
    Asa ca pana nu ve-ti sti ce sa intamplat ...Pana nu veti vorbi cu prietenii lui/ cei care stiu despre ce a fost vorba vorbele voastre nu vor conta .

    RăspundețiȘtergere
  6. @ valentin - ai vazut "inchisoarea ingerilor"? Este o replica interesanta - "toti sunt nevinovati; eu sunt singurul vinovat de aici"

    @ anonim - am inteles, dupa tine fiecare artist trebuie sa aiba in spate o casa de avocatura; bravo...

    @ andi - daca folosestim insulte din greu nu reusesti sa maschezi carentele din educatie; inteligent nu e cel care pariaza pe adjective / invective ci cel care cunoaste forta verbului (apropo vezi ca "ve-ti sti" - sic!!! - nu se scrie asa.
    Ar fi prea subtil sa-ti explica ca, si in situatia in care Tudor ar fi gresit (ceea ce eu nu cred ca e cazul) pedagogic ar fi fost sa nu se doreasca moartea pacatosului ci indreptarea lui. "Deportarea" dintr-un liceu e o solutie dura, finala, care, din pacate, da de inteles ca sistemul nu e capabil sa "indrepte"

    RăspundețiȘtergere
  7. http://www.avocatiidirectoarei.cabanova.com/#/acasa

    RăspundețiȘtergere
  8. de ce daca tot ati facut un site, faceti promo spre link semnand "anonim"? si apropo de numele siteului, eu stiam ca "avocatii" sunt, prin definitie oameni responsabili si vu verb care pledeaza la vedere, nu cu cagula pe fatza...

    RăspundețiȘtergere
  9. " Tudor nu a fost sancţionat pentru viziune, obiectivitate sau talent artistic. Dimensiunea sancţiunii este mai amplă, si poate are si o miza pedagogica" - zicea mai sus un anonim...
    E stilul de rechizitoriu sovietic, in care nu esti vinovat pentru fapta ("zi ce ai facut ca noi stim") si o sa fii pedepsit ca sa-ti intre mintile in cap - "dimensiunea sanctiunii este mai ampla".
    O astfel de justificare arata incomptenta de a discuta cu argumente. Daaa, e mai ampla, sa-si bage mintile in cap toti si sa intelega ca netul este dupa vum vrea directoarea, diriga sau nu stiu ce profa cu mentalitati de pe timpul lui Mos Ion Roata...

    Un elev de la Info care zice "Bravo Tudor"

    RăspundețiȘtergere
  10. Intrebare: la o scoala particulara, unde profesorii stiu ca iau bani daca ii respecta pe elevi s-ar fi intamplat asa ceva? Eu cred ca nu, cred ca indiferent ce ar fi facut acei elevi (chiar lucruri mai grave), conducerea scolii ar fi discutat si cu ei si cu parintii...
    De ce nu-si fac directoarea, diriginta si ceilalti profesori care pozeaza in arhangheli propria lor scoala, sa incerce acolo sa confunde pedagogia si managementul cu staborul tiganesc?

    Milu

    RăspundețiȘtergere

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!