5 feb. 2014

Lichidați-i pe moții salvatori! / plumbul zilei

Ochiți! Foc! Sunt vinovați! Au demonstrat că instituții ale statului care toacă saci de bani publici sunt un fel de gloate care, din cauză de lideri incompetenți, lipsă de coordonare, nerespectare de proceduri ori alte motive, pot fi și îmbrăcate în armuri de Robocopi că tot voce și prestație de eunuci au.

Am văzut știrea cu unul din moți condamnat (cu suspendare) pentru că (la fel ca sute de mii de români rămași fără loc de muncă și cu vechime incompletă în cartea de muncă), cu sau fără știință, a intrat în morișca „pensie mai devreme pe lângă lege”. Eu nu cred în coincidențe. Și nu pot să nu mă întreb ce a păzit DIICOT (care a furnizat dosarul dar parcă nu a văzut acest fenomen de dimensiuni mega, extra în România) atunci când, practic, funcționau tiparnițe de fabricat pensionari? Că nu știu cum se face că parcă DIICOT, Piticot, Barbăcot și alte coterisme parcă dorm la ordin când sunt puse pe picioare astfel de rețele mafiote (cu juriști și funcționari de la Pensii pe post de tutti capi) și, din când în când, împreună cu instanțele, ne livrează așa, câte un caz-două, în care majoritatea inculpaților sunt amărâții care s-au bucurat cu un ceas mai devreme la un boț de pensie, ca să nu moară de foame...
Dar mă întorc la moții din Apuseni. Crezi tu, cel ce citești aceste rânduri, că le-a picat bine generalilor (specialiști în izmene, tacticieni care se uita la computer ca vitelul la poartă nouă dar cu atitudine de „drepți! culcat!”) faptul că trupele conduse de ei orbecăiau, ore în șir, la 10 kilometri distanță de amărâții care mureau lângă avion, iar la fața locului au ajuns niște amărâți de civili? Niște ”civili neinstruiți” (expresie mârâită printre dinți, cu dispreț), care i-au văduvit pe ei de niște galoane în plus, de niște avansări la excepțional? Că dacă nu ajungeau neinspirații de civili la epavă, generalii ar fi spus, și la o localizare de 10 ore că e ok, e cool, e succes, că doar hărțile și schemele lor sovietice spun că, de fapt, timpul de intervenție trebuia să fie de 15 ore. Sau de 40 de ore. Sau, mai curând, de 40 de zile, că dacă tot îi găseau morți pe toți din avion le făceau și slujba clasică de pomenire... Se mai consumau câteva zeci de gloanțe pentru rafale trase în aer pentru 7 morți, dar ce mândrețe de declarație comunistă ar fi dat ei la televizor!... Și cum s-ar fi lăudat ei, parafrazând o zicere din Sănătate, că ”operațiunea reușită dar supraviețuitorii... morți!” (sic!).
Pentru că așa e la noi, indiferent cât de idiot sunt coordonate instituțiile statului, eșecurile sunt cosmetizate și prezentate drept succese, drept răsunătoare victorii ale unor comandanți, directori, șefi etc puși pe pile, pe proptele politice, pe sacoșe de bani cărate la portbagajul decidentului politic. Pixul celui care semnează numiri la ISU, Poliție, Prefecturi, STS și alte servicii nu cântărește competențe ci greutatea șpăgii, valoarea valutei...
Indiferent de inerția instituției, de alba-neagra jucată cu viețile oamenilor de comandanți, șefi și directori făcuți la apelul bocancilor, ei, incompetenții trebuie să cadă în picioare. Și pentru asta mint, manipulează, măsluiesc. Folosesc și liderii de opinie care le cad în plasă.
Un exemplu: celebra poză cu militarii care trudesc la inundații sub privirile leneșe ale unor bețivi. Așa de mult e aruncată acea poză în situații de criză încât numai dacă ai o conservă în loc de rațiune nu vezi manipularea. Niște bețivi sunt nesimțiți! Bun. Așa, și?, ar întreba Moromete. Tu, cetățean care plătești impozite ai astfel un contract cu statul. Statul și instituțiile sale trebuie să intervină dacă ai o problemă de viață și de moarte. Nu plătești impozite ca în caz de boală să fii operat de 3 bețivi, în caz de incendiu să sară 3 bețivi, în caz de inundație sau calamitate să te salveze pe tine și pe copiii tăi 3 bețivi. Poza aia e făcută la țară unde bețivii sunt mai sinceri: bucuroși că lor nu le-a intrat apa în curte, au ieșit din cârciumă la colțul uliței ca să aibă ce vorbi, ce povesti, ce bârfi la următorul șpriț.
Au fost inundații și la orașe. Și aici cunt bețivi. Dar îs mai comozi. Nu s-au deranjat nici măcar să iasă din cârciumă. S-au mulțumit cu imaginile de la televizor ca subiecte de comentat.
Bețivi au fost, sunt și vor fi. Dar tu, cetățean, nu te bazezi pe ei. Te bazezi pe stat, pe instituții. Dar, conduse de impotenți, instituțiile devin impotente. Comandanți care nu bat cu pumnul în masă la decidentul politic ca să se investească în tehnică modernă (daca se bagă bani, jumătate oricum sunt furați) își vor justifica întârzierea (la inundații sau la epava avionului) cu poza cu 3 bețivi.
Dar și dacă civilul are simț civic tot nu e bine. Că fără busolă, computere, goniometre și saci de bani investiți în pufoaica uzată, iote că 3 moți au ajuns la epavă, au ajuns la oamenii rebegiți de frig înainte de a muri toți 7. Și uite așa, o țară întreagă a văzut că împăratul e gol, că generalii, comandanții și liotele de șefi sunt niște impotenți pe decizie și strategie. Am văzut cu toții că cv-urile lor pompoase ascund, de fapt, nepriceperea, aroganța față de cetățean, pupincurismul față de decident, impostura.
De aceea, acum, moții salvatori deranjează. Civilii sunt buni doar să dea bani și să fie arătați cu degetul. Pentru interesele generalilor de carton (și mă refer și la militari și la șpăgari cu funcții), moții ăștia trebuie să dispară. Să fie lichidați. Din eroi să fie făcuți penali. Păi, cum și-au permis ei să pună în pericol, să arate la adevărata valoare, mecanismul ruginit și râgâit al conducerii instituțiilor românești? Ochiți! Foc!


Daniel VINCA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!